Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Friday, May 31, 2013

31. máj 2013


Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 31. máj 2013

Zodpovednosť – najväčšia možnosť

V dnešnej rannej správe Paramahamsa Nithyananda popísal zodpovednosť ako proces rozpínania sa. Nie je to záťaž alebo bremeno, ako to vnímajú niektorí ľudia. Skôr nás posilňuje a drží hore, než ťahá dole. Život sa stane vzrušujúcejší a viac pulzujúci. Zodpovednosť je láska vesmíru, ktorou vyjadruje samého seba. Aj my sa budeme podieľať na tejto láske, keď zoberieme zodpovednosť. 

Samotné slovo ´zodpovednosť´ v nás vytvára pocit záťaže, akokeby nám niečo položili na plecia. Swamiji hovorí, že myšlienka alebo pocit, že zodpovednosť je záťaž, je jeden zo základných koreňových vzorcov ľudských bytostí. Ľudské bytosti sami seba programujú koreňovým vzorcom cvrkávania sa, orientovania sa na smrť. Väčšina nášho života je orientovaná na smrť a tento vzorec je dôvodom, prečo máme pocit, že samotné slovo ´zodpovednosť´ pôsobí na nás ako záťaž, ako náklad.

Swamiji pokračuje: „Poviem vám, že slovo ´zodpovednosť´ je slovo vedomia, vedomého rozpínania sa. Čím viac zodpovednosti zoberiete na vaše plecia, tým viac života bude vyžarovať z vášho bytia. Keď zoberiete viac zodpovednosti, tak aj cukor na vašom jazyku bude sladší! Počúvajte. Prosím počúvajte! Zodpovednosť je v skutočnosti obrovská možnosť, spôsob rozpínania sa smerom k životu! Je to meradlo, podľa ktorého môžete zistiť, či žijete život orientovaný na smrť alebo život orientovaný na život! Ak vo chvíli, keď sa vysloví slovo ´zodpovednosť´ cítite záťaž, zovretie, ťažobu, ťarchu, tak celý váš vzorec pracuje smerom k životu, ktorý je orientovaný na smrť. Váš koreňový vzorec je orientovaný na smrť, svrkávanie sa, dusenie. Nemáte ani dôveru v život, ani vášeň počas života alebo záujem o život. Ak ste si vedomí života, ak máte záujem žiť život, ak žijete život, tak viac zodpovednosti znamená, že je jednoducho pred vami viac sladkostí. Pretože keď ochutnáte zodpovednosť vedome, tak budete vedieť, že zodpovednosť otvára toľko rôznych možností a prináša do vás aj výnimočné schopnosti. 

Schopnosť liečiť sa vo mne udiala iba preto, lebo som zobral zodpovednosť za chorobu celého sveta. Keď bol ktokoľvek chorý, tak som vo svojom vedomí cítil, že ja som zodpovedný. Moja schopnosť liečiť jednoducho prišla. Každý je nevedomý. V mojom vnútornom priestore som cítil, že ja som za to zodpovedný. Objavila sa moja schopnosť dávať iniciáciu. Pochopte, že zodpovednosť nie je ako bolesť alebo zovretie, ale je to veľká, veľká príležitosť. Vždy keď zoberiete viac a viac zodpovednosti, tak dokonca aj vaše svaly začnú reagovať na svet iným spôsobom. Vaše bytie začne reagovať na svet iným spôsobom. Ľudia, ktorých pritiahnete do vášho okolia, budú mať iné vlastnosti, inú úroveň. Život, ktorý okolo vás vytvoríte, bude mať inú úroveň. Cíťte sa zodpovedný vo vašom vnútornom priestore!“

Swamiji hovorí o Buddhovi. Všetci z nás sme videli v mladom veku dosť chorých, starých a mŕtvych ľudí. Ale keď ich videl Buddha, rozhodol sa zobrať za to zodpovednosť. Keď zobral zodpovednosť, tak prirodzene zažil schopnosť liečiť! Jeho telo nikdy nebolo unavené, aj keď mu pribúdal vek. Buddhovi pribúdal vek, ale nikdy nezostarol. A samozrejme získal vedomie, ktoré sa stalo nesmrteľným!

Swamiji vyzýva, aby sme brali stále viac a viac zodpovednosti. V skutočnosti si takto uvedomíme naše rôzne možnosti. Keď zoberieme zodpovednosť, otvoria sa dvere, aby sme si tak uvedomili naše rôzne možnosti. Swamiji vysvetľuje: „Poviem vám, že keby som nezobral zodpovednosť za všetkých chorých ľudí na svete, tak by som si nikdy neuvedomil možnosť, že dokážem liečiť. Keby som nikdy nezobral zodpovednosť za všetkých nevedomých ľudí, nikdy by som si neuvedomil možnosť, že dokážem ľudí iniciovať. Keby som nezobral zodpovednosť za všetok nedostatok energie a nedostatok sily, tak by som nikdy nemal silu, nikdy by som nevyjadroval silu prebúdzať kundaliny. Poviem vám, že keď zoberiete viac a viac zodpovednosti, tak vaša bio-pamäť, schopnosť vašej bio-pamäte mať radosť sa zvýši. Schopnosť vašej svalovej pamäte žiť sa rozvinie, možnosti vášho mozgu sa rozšíria. Poviem vám, že keď zoberiete zodpovednosť za všetku komunikáciu, tak začnete jednoducho vyjadrovať schopnosť telepatie!“

Čo nás zastavuje v tom, aby sme brali zodpovednosť? Swamiji odpovedá: „Neustála vypočítavosť: ´Čo získam, ak zoberiem zodpovednosť?´ vás odsúva od toho, aby ste zobrali zodpovednosť. Pochopte, že keď zoberiete zodpovednosť, tak vaše samotné možnosti sa rozšíria, to, kto ste, sa rozšíri. Nanešťastie nikdy neviete ako inak máte merať vaše rozpínanie než vašimi autami, domami, nulami na vašich bankových účtoch! Ak meriate sami seba na základe vášho majetku, tak ste chytení v nedôstojnej pasci. Ak meriate sami seba na základe rozpínania vašich možností.... Poviem vám, že zakaždým, keď ma niekto prinútil zobrať viac zodpovednosti, tak som ich požehnal, pretože spôsobili, aby som sa viac rozpínal! Spôsobili to, aby som viac rozpínal! 

Poviem vám, prosím počúvajte, že vždy keď zoberiete viac a viac zodpovednosti, tak nájdete spôsob ako zvládnuť viac a viac zodpovednosti. Celý váš nervový systém sa stane možnosťou pre život, pre radosť! Poviem vám – hovorím na národnom kanále, so zodpovednosťou vám môžem povedať – rozhodnite sa zobrať vo vašom živote viac a viac zodpovednosti a dostanete sa dokonca z rakoviny! Zobrať viac zodpovednosti môže byť účinná metóda ako vyliečiť seba samého z rakoviny! Rakovina nie je nič iné ako myslenie orientované na smrť. Myslenie orientované na smrť!

Keď sa rozhodnete zobrať každú zodpovednosť, ktorá príde do vášho priestoru, bude to iba obrovská možnosť, možnosť, možnosť! Vaša možnosť pre zdravie, mentálne zdravie, predovšetkým pre psychickú silu, duchovnú silu. Všetko sa bude viac a viac rozpínať so zodpovednosťou, s väčšou a väčšou zodpovednosťou. Videl som to v mojom vlastnom živote!“ 

Vodca je človek, ktorý dokončí posledných 10% všetkých úloh. Nasledovník, stúpenec je človek, ktorý urobí 90%, ale nezoberie zodpovednosť za tých posledných 10%. Tých posledných 10% je vždy ukončených človekom, ktorý zoberie zodpovednosť. Človek, ktorý nezoberie zodpovednosť, vyrobí všetky náhradné diely, ale nakoniec ich nezoskrutkuje. Dokončí to človek, ktorý preberie zodpovednosť, človek, ktorý je vodcom! Swamiji hovorí: “Videl som v mojej vlastnej sange niektorých mojich brahmacharies, ktorí sú zodpovední, ktorí by mali byť zodpovední za oddelenie, ktoré vyrába deities, šaty pre deities, vence, ktoré stavia chrámy. Videl som, že iba vyrobia deity a kreslo, zadný oblúk, šaty a voz, na ktorom musí deity sedieť. Toto všetko urobia, ale nič, čím ich na konci dňa navzájom spoja. To znamená toľko nezodpovednosti! Toľko nezodpovednosti! Všetko čo musím urobiť je ísť tam, naplánovať to a doladiť. To je všetko! To znamená, že tam nie je žiadna zodpovednosť splniť to. Nie je tam žiadna zodpovednosť udržiavať to. Je to iba nezodpovedné míňanie času.“

Swamiji vysvetľuje, že zakaždým, keď sa v krajine udeje určitá revolúcia, ostatní ľudia budú zničení. Napríklad, keď sa udeje komunistická revolúcia, tak ľudia, ktorí nie sú spojení s komunizmom, ale s inými teóriami a filozofiami, budú zničení komunistickými vodcami. Takisto, keď bude revolúcia Naxalitov (maoistická komunistická politická skupina v Indii), tak zničia všetkých ostatných. Keď bude kapitalistická revolúcia, zničia všetkých ostatných tým, že ich zatlačia do chudoby. Zakaždým keď bude kresťanská revolúcia, zničia všetkých moslimov. Keď bude moslimská revolúcia, zničia kresťanov. Zakaždým keď urobí revolúciu vesmír, budú zničení všetci nezodpovední ľudia! Toto je zákon života! Toto je zákon života! Žiadny súcit, žiadne pochopenie nie je možné ukázať voči nezodpovedným ľuďom. Swamiji hovorí, že nezodpovední ľudia ani nie sú ľudské bytosti. Sú to neľudia, sú menej ako zvieratá. Vždy keď vesmír urobí revolúciu, zničí nezodpovedných ľudí! 

Swamiji rozpráva o tom, že strávil trochu času čítaním Manu Smriti (texty svätca Manu): „Jednoducho som videl, že celé Manu Smriti je napísané na základe jedinej pravdy – na ´zodpovednizme´. To je všetko! Iba zodpovednizmus! Zodpovednizmus je všetko, čím je Manu Smriti! Aká mocná je vesmírna láska! Iba svätec ako Manu, vizionár ako Manu mohol rozmýšľať v tomto jazyku. Všetci ľudia, ktorí ho urážali, vytvorili bohatstvo iba pre svoje rodiny a vytvorili svoju vlastnú komunitu, ktorá bola bohatá. Manu nie je založený ani na kastách, ani na komunitách alebo spoločnostiach. Je založený na zodpovednosti! Manu je riešením. Poviem vám, že Manu je riešenie, účinné riešenie! Je čas, aby si ľudia uvedomili možnosti Manua.“

Swamiji hovorí, že aspoň naša sanga by mala rešpektovať Manua a čítať ho v osnovách. V gurukule by mali byť osnovy o Manuovi. Mala by v nich byť aspoň podstata, aby deti mali odpovede na všetky otázky o živote: Prečo je niekto chudobný, niekto bohatý? Prečo je niekto chorý, niekto zdravý? Prečo je niekto bystrý, niekto hlúpy? Prečo je niekto nažive, niekto mŕtvy? Na všetky otázky „Prečo?“ smerom na Boha, na svet a na prírodu budú jednoducho zodpovedané, ak budeme čítať Manua, ak ho budeme internalizovať. Manu znamená bytosť, ktorá zobrala zodpovednosť a vyvinula sa! Zákon života je ´zodpovednizmus´! 

Zodpovednosť, ktorú prijímame od mladého veku, rozhoduje dokonca o raste našich kostí, našej kostry! Swamiji rozpráva o tom, že sa zaoberal vzťahom medzi fyzickým rastom a životným štýlom v rôznych častiach Indie a po celom svete. Civilizácie, spoločnosti, v ktorých ľudia žili životným štýlom zodpovednosti, boli slobodní. Kostra ľudí v týchto komunitách sa vyvinula na 100% svojich možností, na niektorých miestach dokonca na 120% svojich možností. Ale v spoločnostiach, v ktorých sa zodpovednosť nepodporuje, alebo sa o nej neučí, alebo v ktorých sa zodpovednosť neberie, kostra ľudí nevyrástla nad 40% svojich možností. Fyzický rast sa neudial na viac ako 40%. V indických dedinách, kde ľudia neberú zodpovednosť ani za poľnohospodárstvo, ich kostra nikdy nevyrástla. V západných civilizáciách, kde ľudia berú zodpovednosť, ich kostra vyrástla na vrchol svojich možností. Takže prečo je niekto zdravý, niekto dlho žije, niekto je bohatý, všetko je možné vysvetliť internalizáciou Manu Smriti. Záleží to od schopnosti zobrať zodpovednosť! 

Swamiji pokračuje: „Keď sa budete cítiť zodpovední za všetko, či je to váš krvný tlak, cukrovka alebo kašeľ, bude to v poriadku. Poviem vám z mojej vlastnej skúsenosti, že iba keď som zobral zodpovednosť, telo sa vyliečilo samé. Je to tak nezodpovedné, že spoločnosť neučí ľudí, aby boli zodpovední! Poviem vám, že zodpovednosť je najúžasnejší kľúč k tomu, ako vytvoriť kráľov, svätcov, vodcov, hviezdy, celebrity. Zodpovednosť je materiál, z ktorého sa vytvára elitná spoločnosť. Poviem vám, je to zodpovednosť, ktorá vás učí o živote, cez ktorú je život zažívaný, vychutnávaný, rozpínajúci sa, ´zvečňovaný.´ Používam pre Videha Mukthi nové slovo: zvečňovanie. Zvečňovanie života! Každý z nás je zodpovedný za zvečňovanie života.“ 

Swamiji vyzýva: „Pozrite sa na každú úroveň vášho života. Sadnite si sami so sebou. Máte zdravotné problémy? Máte vnútorné konflikty? Máte mentálnu depresiu? Máte neukončenia? Máte pocit, že sa dusíte? Zažívate chvíle bezmocnosti? Zažívate pocit, že ste ako otrok? Cítite sa nenaplnení? Máte pocit, že sa dusíte vo vzťahoch? Máte chudobu? Ste duchovne chudobní? Sadnite si. Napíšte všetko jedno po druhom a meditujte jednotlivo nad každou oblasťou s rozhodnutím: ´Ja som zodpovedný. Ako to teraz môžem zmeniť?´ Jedna čas vašej mysle vám povie: ´Si zodpovedný. Ak zoberieš zodpovednosť a začneš meniť, tak to možno zmeníš po desiatich rokoch.´ To je v poriadku. ´Iba preto, že to bude trvať desať rokov, nemôžem to jednoducho nechať tak bez toho, aby som zobral zodpovednosť. Musím zobrať zodpovednosť!´ Alebo ak máte pocit, že nie ste krásni, príťažliví, tak zoberte zodpovednosť aj za to! Poviem vám, že kedykoľvek zoberiete zodpovednosť za čokoľvek, budete mať riešenie! Budete mať riešenie! Môžete to ukončiť. Môžete to ukončiť. Aj ja sa učím túto lekciu! Učím sa! Vidím, že sa učím!

Vždy, keď budete mať pocit bezmocnosti, zoberte zodpovednosť za každú z týchto oblastí. Riešenie budete mať jednoducho pred vami! Dokážete to vyriešiť a váš život môže byť plný sily. Život by nemal mať ani jedinú chvíľu bezmocnosti. Sadnite si, popíšte to jedno po druhom, rozviňte to. Ako sa cítite bezmocní? Aké sú chvíle bezmocnosti, ktoré cítite vo vašom živote? Rozhodnite sa zobrať za to zodpovednosť. Keď za to zoberiete zodpovednosť, tak uvidíte, že ste silní! Riešenie bude pred vami! Zodpovednosť obohatí najprv vás, rozvinie vás, rozšíri vás, dodá vám toľko života. Jednoducho vám dodá toľko života! V každej chvíli, Keď budete brať zodpovednosť v každej chvíli, vaše svaly sa budú rozpínať, budú plné energie, budú nažive, budú žiť!“

No comments:

Post a Comment