Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Saturday, May 18, 2013

18. máj 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 18. máj 2013

Smrť, karma a mystické schopnosti

V dnešnej rannej správe Paramahamsa Nithyananda pokračoval v odpovedaní na otázky účastníkov programu Vnútorné prebudenie. 

OTÁTKA č.1:
„Swamiji povedal si, že človek zomrie a bytie okamžite prijme ďalšie telo. My sa ale každý rok za túto bytosť modlíme, keď má oslavovať narodeniny. Ako to pomáha, keď sa zároveň modlíme počas jej smrti?“ 

Swamiji odpovedá:
„Je to veda, dôležitá otázka, pretože táto viera, alebo radšej poviem táto skúsenosť, z nás robí skutočných mystikov. Najprv pochopte, že všetky posledné rituály, ktoré robíte a oslavy, ktoré robíte, modlitby, ktoré robíte a všetko čo robíte, nie je pre túto dušu, ale pre vaše vlastné ukončenie s touto dušou. Máte veľa neukončení s touto bytosťou, ktorá odišla, takže s ňou potrebujete znova a znova robiť ukončenia. Je to čas, kedy sedíte a robíte ukončenia s touto bytosťou. To je podstata. Počúvajte! Robíte ukončenia s touto bytosťou pre túto bytosť. Účelom shraddha (rituálu, ktorý sa robí pre mŕtvych), posledných rituálov, pinda tharpana, to všetko je pre vás na to, aby ste urobili ukončenie s touto pravdou, s touto bytosťou, s týmto človekom, ktorý opustil telo. Takže pochopte. Ľudia sa ma pýtajú: ´Swamiji, mal by som robiť shraddha alebo pinda tharpana pravidelne?´ Poviem vám, robte to! Viac ako otcovi alebo osobe, ktorá opustila telo, to pomôže vám. Zbavíte sa tým vašich neukončení. Neukončenia, ktoré máte s vašimi rodičmi je ´pitru doša´. Neukončenia, ktoré máte ohľadne strachu z hadov a plazov, je ´naga doša´. Neukončenia, ktoré máte so staršími, pitrus, je ´pitru doša´. Chápete to? Takže človek, ktorý opustí telo, okamžite prijme ďalšie telo. Čokoľvek ponúkate, shraddha alebo pinda tharpana, jeho to nedosiahne, ale prinesie to úplnosť, ukončenie vám.“

OTÁZKA č. 2:
„Aký je význam robenia ´pinda tharpana´ prostredníctvom inkarnácie? Ako môže Maheshwara puja pomôcť oslobodiť starších (pitru došas) a ako to môže pomôcť mne a duši, ktorá odišla?“

Swamiji odpovedá:
„Počúvajte! Inkarnácia je priestor večnej úplnosti - fyzicky mentálne, duchovne. Je to priestor večnej úplnosti. Ponúkanie ´pinda´ prostredníctvom nej, to znamená Maheshwara puja, je doslovne ukončenie s vašimi staršími (pitrus), pretože keď jej ponúkate a keď ona prevezme alebo prijíma Maheshawara puju, ktorú robíte, tak v týchto chvíľach je priamo reprezentáciou vašich starších (pitrus). V procese ukončovania ste dostali inštrukcie, že keď vaši starší, s ktorými potrebujete urobiť ukončenia už nežijú, keď už opustili telo, tak máte požiadať nejakého dobrovoľníka, aby si s vami sadol, hovoriť s ním a urobiť ukončenia. Presne takisto, keď sedím s vami ja a pomáham vám urobiť ukončenia s vašimi staršími, to je Maheshwara puja. Nič viac, to je všetko. Sedím s vami ja sám. Dejú sa nielen ukončenia emócií, slov, ale aj čohokoľvek iného, čo ste im neponúkli, neposkytli v čase keď žili, keď ste sa k nim správali nejakým zlým spôsobom, keď ste im nedali jedlo alebo lieky. Každá ľudská bytosť má povinnosť urobiť ukončenie s vašimi staršími (pitrus), rodinnou deity, rodinným guru a rodičmi, ktorí žijú, s prírodou, ktorá je okolo vás a vašim satguru. Očakáva sa od vás všetkých, že urobíte ukončenia so všetkými. Ak niekto z tejto skupiny opustí telo a ak máte s nimi nejaké neukončenia, keď ste im riadne nedávali jedlo, ale nechali vám majetok, keď zomreli, nestarali ste sa o nich kým boli nažive, ale zdedili ste obrovské bohatstvo, keď zomreli. Takže vtedy ja sám sedím a oslobodím vás od týchto neukočení tým, že prijmem jedlo. Toto jedlo samotné nedosiahne dušu, ktorá už opustila telo, ale oslobodí ju od neukončenia, ktoré táto osoba s vami má. Jedlo samotné ju nedosiahne, ale ukončenie áno. 

Je to rovnaké ako keď sa vy oslobodíte od neukončenia, ktoré máte a stanete sa úplní, tak táto bytosť bude oslobodená od neúplnosti, ktorú má kvôli vášmu neukončeniu. Je to akokeby prijala nový život. Zrazu uvidíte, že bez dôvodu sa cíti oslobodená od svojich kariem a začne napredovať na svojej ceste, všade kde potrebuje napredovať.

Je to ako ukončenie ukončení na oboch koncoch. Je to práca inkarnácie, keď prijíma Maheshwara puju. Keď sedíte a robíte shraddha sami, tak zodpovednosť je na vás. Keď sedím ja a prijímam Maheshwara puju, tak zodpovednosť za naplnenie vás a ich naplnenie je moja a sannyasis, ktorí sedia a jedia so mnou. Sannyasis sú prirodzene moji, takže nakoniec celá zodpovednosť padá iba na moju hlavu. 

Maheshwara puja je metóda ako urobiť ukončenie sám so sebou a s dušou, ktorá odišla z vášho života. Akonáhle ponúknete Maheshwara puju, potom možno nebudete potrebovať robiť shraddha. Ked je už raz Maheshwara puja urobená, tak ukončenie, naplnenie sa deje navždy. Shraddha je určená viac na to, aby ste sedeli vy sami a robili ukončenia vašim vlastným úsilím. Maheshwara puja je na dosiahnutie toho, aby sa ukončenia udiali na oboch koncoch. Maheshwara puja je viac ako prayaschita (pokánie), keď ste urobili naozaj niečo zlé, ako nestarali sa, nepodporovali, nezaujímali sa a teraz cítite, že potrebujete urobiť ukončenie s touto bytosťou. Vtedy sa robí Maheshwara puja. Inak shraddha samotná stačí. Ak ste mali s nimi veľmi dobré vzťahy pokým žili a cítite, že nemáte veľké neukončenia okrem malých emocionálnych blokov, tak potom sraddha samotná vás dovedie k úplnosti. Ale urobiť ukončenie s ľudmi, ktorí opustili telo počas vášho života, je veľmi dôležité pre dosiahnutie úplnej úplnosti, ukončenia.“ 

OTÁZKA č.3: 
„Mohol by si vysvetliť ako funguje zákon príčiny a následku?“

Swamiji odpovedá:
„Pekná otázka. Odpoviem vrstvu po vrstve. Ak neviete aké je spojenie medzi príčinou a následkom a ste zmätení, tak ste v neúplnosti, ste v úplnom nevedomí. Ak viete aké je spojenie medzi príčinou a následkom, tak ste v úplnosti. Ak neviete aké je spojenie medzi príčinou a následkom, ale máte úplnú jasnosť, tak ste v priestore supervedomia. Všetko čo sa deje sa nazýva zázraky. Počúvajte, zopakujem to. Ak neviete aké je spojenie medzi príčinou a následkom a ste úplne zmätení, tak ste v neúplnosti, ste v úplnom nevedomí. Všetko čo sa deje sa nazýva náhoda. Ak viete aké je spojenie medzi príčinou a následkom, tak ste v úplnosti. To znamená, že ste úplní. Všetko čo sa deje je život. Ak viete aké je spojenie medzi príčinou a následkom, ale máte úplnú jasnosť, tak ste v priestore supervedomia. Všetko čo sa deje sa nazýva zázrak.

Na úrovni nevedomia nebudete vedieť aké je spojenie medzi príčinou a následkom. Na vedomej úrovni to budete vedieť. Na supervedomej úrovni to znova nebudete vedieť. Preto hovorím, že ani pre chandalas (najnižšia kasta hindu spoločnosti) a ani pre osvietené bytosti nemá zákon príčiny a následku žiadny zmysel. 

Pochopte, chandalas nepoznajú aké je spojenie medzi príčinou a následkom. Nevedomí zločinci nevedia aké je medzi nimi spojenie. Nevedia aká príčina spôsobuje aký následok. Ani chandalas, ani osvietené bytosti nie sú spútaní zákonom o príčine a následku. Chandalas majú toľko príčin a toľko následkov! Osvietené bytosti nemajú ani príčinu, ani následok. Teraz vysvetlím celú vedu. Je to moja obľúbená téma.“

Swamiji hovorí o štúdii, ktorú čítal na internete o tom, že 87 % Američanov sú hinduisti. Štúdia hovorí o 10 hlavných konceptoch, ktoré patria iba k hinduizmu. Na základe ankety sa zistilo, že 25% Američanov praktizuje každý deň nejakú formu hinduistickej duchovnej činnosti, napríklad meditáciu, jogu alebo niečo iné, o čom sa dozvedeli z hinduistických prameňov, zdrojov.

“Poviem vám veľmi priamo, že krajinu, civilizáciu, spoločnosť, ktorá začne rozmýšľať, uspokojí iba hindu tradícia. Pretože iba tieto pravdy priamo uspokoja veľké hľadanie jedinca. Pochopte, tento zákon príčiny a následku je jeden z dôležitých zákonov, ktorému verí 87% Američanov. Teraz budem definovať príčinu a následok. Teraz som uviedol teóriu. Počúvajte!

Príčina je činnosť alebo slovo alebo čin alebo myšlienka, ktorá vytvorí určité neukončenie vo vás a v iných a tlačí vás k tomu, aby ste pozbierali ovocie vášho neukončenia vo vašom živote. To je príčina. Počúvajte! Myšlienka, slovo alebo činnosť, ktorá sa vo vás udeje, tlačí vás do neukončenia a spôsobuje, že zažívate neukončenie s inými a poháňa vás smerom k ukončeniu. To je príčina. Následok je neukončenie, ktoré je neustále znásobované namiesto toho, aby sa smerovalo k ukončeniu. Definujem príčinu a následok v koncepte ukončenia a neukončenia, pretože sa tým zaoberáte.

Definujem v inom zmysle, v inom kontexte. Definujem príčinu a následok v kontexte úplnosti. Ukončenie je zastavenie následku okamžite a vrátenie následku smerom k príčine a splynutie následku s príčinou. To je ukončenie. Zastavenie následku okamžite a jeho vrátenie späť do príčiny a splynutie následku s príčinou je ukončenie, úplnosť.

Pochopte, definujem príčinu a následok v ďalšom kontexte. Čokoľvek čo nespôsobilo úplný následok vo vás je príčina. Každá príčina, ktorá spôsobila svoje ukončenie vo vás, je následok. Pochopte to!

Ešte jeden kontext. Prosím počúvajte. Každý vzorec, ktorý nemáte ukončený a ostáva vo vás ako vzorec, sa nazýva príčina. Keď sa vyjadrí v činnosti, v akcii nazýva sa následok. 

Definoval som tri kontexty. Idem na štvrtý kontext. Definujem príčinu a následok v rôznych kontextoch. Ktorýkoľvek z nich spôsobí vo vás kliknutie, začnite s ním pracovať. Príčina je to, čo sa deje vo vašej mamakare. Následok je to, čo sa deje navonok, mimo vás. Musíte vedieť, že to vždy to smeruje zvnútra navonok.

Ďalšie definície príčiny a efektu. Nechcem povedať, že čokoľvek dáte, to sa vám vráti späť. Nie. To čo spôsobíte sa vám vráti iba rovnakým spôsobom. Počúvajte! Ak spôsobíte niečo z priestoru vašej úplnosti, tak to čo dostanete späť bude zázrak. Ak urobíte aj veľký charitatívny čin z priestoru vašej neúplnosti, tak to čo dostanete späť môže byť peklo. Nie môže, bude! Aj tzv. morálne, dobré, správne činy, ktoré sú urobené z priestoru neúplnosti, budú mať iba zlý následok. Aj charita, ktorá dáva dary z priestoru neukončenia je nebezpečná.

Všetko čo spôsobíte na základe vašej neúplnosti bude mať veľmi vážny, zlý následok. Všetko čo spôsobíte na základe vašej úplnosti bude mať za následok iba úplnosť. Takže priestor, v ktorom ste, je oveľa dôležitejší pre správne pochopenie zákona príčiny a následku. Prosím pochopte, ľudia sa ma pýtajú znova a znova, prečo sú zlí ľudia šťastní a dobrí trpia? Tzv. dobrí ľudia možno nie sú úplní, keď robia určité skutky. Zvonku to môže vyzerať ako dobré. Aj vtedy, keď urobíte dobrý skutok z neúplnosti, vráti sa vám to ako zlý následok. Čokoľvek urobíte z priestoru úplnosti sa vám vráti ako úplnosť. 

Takže pri zákone príčiny a následku je dôležitá vec, ktorú musíte robiť a ktorú sa musíte naučiť, priestor, z ktorého je príčina spôsobená. Nech je vaše bytie úplné a nehc vytvára. Následok bude úplnosť. Keď vaše bytie nebude úplné a bude vytvárať, tak následok bude taký, že nebudete schopní dať žiadnu odpoveď. Buďte úplní! Takto budete vytvárať správny následok. Buďte úplní a vytvárajte.“ 

OTÁZKA č.4:
„Moja otázka je o význame sadany (duchovného praktizovania). Aké typy sadany existujú? Môže človek dosiahnuť osvietenie bez sadany?“

Swamiji odpovedá:
„Prvá vec je, že všetko čo vás posúva smerom k úplnosti je sadana. Sú milióny typov sadany. Čokoľvek sa môže stať sadanou, ak to robíte pre dosiahnutie úplnosti. Aj keď zoberiete metlu a budete neustále zametať túto halu: ´Kým nedosiahnem úplnosť, dovtedy budem pokračovať!´, aj to sa stane sadanou. 

Počúvajte. Aký je význam sadany? Čokoľvek vás dovedie k úplnosti je sadana. Čokoľvek robíte za účelom naplnenia, úplnosti je sadana. Bez činností na dosiahnutie úplnosti nemôžete dosiahnuť ani úplnosť, ani osvietenie. Ako som povedal, každá činnosť, ktorú robíte je sadana, ak je nasmerovaná k dosiahnutiu úplnosti. Iba s úplnosťou môžete dosiahnuť osvietenie. Všetko čo robíte preto, aby ste dosiahli úplnosť je sadana. Keď budete sedieť a dýchať cez váš nos: ´Kým nedosiahnem úplnosť, tak to budem robiť!´, je to sadana. Keď si sadnete a začnete si hovoriť: ´Pokým nedosiahnem úplnosť, budem to robiť!´, je to sadana. Keď si sadnete a budete neustále liať vodu na kameň: ´Pokým nedosiahnem úplnosť, tak to budem robiť!´, je to sadana. Čokoľvek robíte smerom k naplneniu je sadana.“

OTÁZKA č.5:
„Ako môžu integrita, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie viesť k výnimočným schopnostiam ako je materializácia, teleportácia a opustenie tela v ´satjeeva samadhi (?)´?“ 

Swamiji odpovedá:
„Pekná otázka. S týmito štyrmi princípmi môžete dosiahnuť nielen ´satjeeva samadhi´, ale najvyššie samadhi. Pochopte, čo sú všetky tieto schopnosti? Nie je to nič iné ako to, že keď ste v integrite s vesmírom, tak vesmír jednoducho odpovedá na všetko, čo si myslíte. Čo je autentickosť? Prosím pochopte, že autentické rozhodnutie musí vychádzať z vašej samotnej duše. Vaša duša sa musí prebudiť! Iba vtedy môžete začať žiť autentickosť. Dovtedy môžete praktizovať trochu autentickosti v joge alebo trochu autentickosti v čase, kedy vstávate, trochu autentickosti v Nirahare? Nie! To nie je úplne autentické. Iba vtedy sa stanete úplne autenticky autentickými, keď sa prebudí vaša duša. Takže vtedy, ked začnete praktizovať autentickosť, vaša duša sa prebudí. Vaše bytie sa prebudí. Pochopili ste to? Keď budete praktizovať integritu s integritou, autentickosť s autentickosťou, tak budete jednoducho mať schopnosti ako je materiaizácia, teleportácia a Vaak Siddhi. 

Pochopte, keď budete integrovaní s vašimi slovami, tak vaše slová jednoducho pohnú svetom. Vaše slová môžu jednoducho pohnúť svetom. Keď budete úplne autentickí, tak vaša duša môže jednoducho vyjadriť čokoľvek. Pretože energia alebo hmota, obidve počúvajú vašu dušu. Hmota počúva energiu. 

Keď budete žiť tieto štyri princípy, tak ešte pokým budete nažive, stanete sa úplne duchovnou energiou. Vo vašom vnútornom priestore neexistuje žiadny individuálny súkromný kútik. Iba úprimné žitie integrity, autentickosti, zodpovednosti, obohacovania, žiadne osobné túžby, osobné myšlienky, osobné činy. 

Takže pochopte, že integrita, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie vedú k výnimočným schopnostiam ako teleportácia, materializácia a opustenie tela v ´satjeeva samadhi´. Praktizujte a pochopíte to, ako priamo, okamžite vás dovedú k ´satjeeva samadhi´. Autentickosť nie je nič iné ako to, že si pamätáte, pripomínate všetky schopnosti, ktoré sú vám k dispozícii. Môžete jednoducho vlastniť a vyjadrovať akékoľvek schopnosti, ktoré chcete. 

Podstata dnešného satsangu: Pochopte princíp príčiny a následku. Uvedomte si, že štyri princípy môžu vo vás vytvoriť výnimočné schopnosti. Tešte sa z vášho života prostredníctvom žitia týchto veľkých princípov ako samotného života.“ 

No comments:

Post a Comment