Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Tuesday, May 21, 2013

21. máj 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 20. máj 2013
Niekedy možno budete autentickí, ale keď nepresvedčíte ľudí správnymi slovami, aby vnímali vašu autentickosť, tak by ste mali byť a budete považovaní za neautentických. Mali by ste myslieť aj na annyakaru iných.

Hovorte viac o tom ´prečo´, až potom ´ako´. Vždy keď budete učiť, mali by ste dať ľuďom dve alebo tri možnosti. Nemôžete povedať: 'Toto je jediná cesta!'

Ak dovolíte iným, aby vás vnímali ako neautentického, tak budete neautentickí.

Zakaždým, keď nepoviete ´prečo´, ale budete neustále hovoriť o tom ´ako´, budete vyzerať ako fanatik!

Ak máte v sebe silný vzorec pochybovania o sebe samom, začnite rozprávať s ľuďmi.

Pochopte, vaše obohacovanie spôsobí dve veci. Predovšetkým sa prelomí vaša neustále pochybujúca logika. Zažijete významný posun tým, že budete neustále hovoriť o týchto princípoch znova a znova. Budete sa rozpínať, budete inšpirovaní žiť, budete sa vyvíjať, rásť. Najjednoduchší spôsob ako praktizovať autentickosť je hovoriť o nej iným. Jednoducho sa stanete autentickými. 

Púť na Kailaš, štyri princípy, Kulaguru a Sadguru

V dnešnej rannej správe Paramahamsa Nithyananda znova pokračoval v odpovedaní na otázky, aby sme tak mohli internalizovať štyri princípy.

OTÁZKA č.1:
„Swamiji, môžeš prosím vysvetliť význam púte na Kailaš? Aký je význam návštevy Kailašu s inkarnáciou ako je Swamiji? “

Swamiji odpovedá:
„Znova a znova sa pokúšam odpovedať na otázky o Kailaši. Urobím niekoľko vyhlásení. Pochopte, keby politicky neexistoval žiadny problém a keby som to mal dovolené, tak by som prirodzene býval iba na Kailaši a mal by som pobočky iba na Kailaši. Prosím pochopte, že je to miesto, kde prebýva najmenej milión tiel osvietených bytostí. Žije tam najmenej milión osvietených bytostí a vyžarujú energiu. Žije tam najmenej milión osvietených bytostí! Toto miesto je vyjadrením Mahadevu o jeho sláve. Pochopte, niekedy potrebujete urobiť vyhlásenie v jazyku, ktorému budú ľudia rozumieť. Takže Mahadeva urobil vyhlásenie o svojej sláve tak, že vytvoril miesto ako je Kailaš. Nemôžete ho nazvať ako prírodný zázrak. Je to super-prírodný zázrak! 

Mali by ste ho zažiť s človekom, ktorý pozná celý Kailaš. Je to tak, ako keď prídete do ašrámu. Ak máte v ašráme priateľa alebo príbuzného v ašráme, ktorý je zasvätený, ktorý ho dobre pozná, tak on vás najlepšie prevedie ašrámom a ukáže vám ho, aby ste sa cítili pohodlne a mali zážitok. To je dôvod, prečo som zavolal všetkých 25 ľudí z celého ašrámu ako mojich hostí, len aby ste sa cítili pohodlne. Aby ste boli informovaní a aby sa vám venovali. Keby tu neboli, tak by ste cítili kultúrny šok, pretože predovšetkým neviete, čo je táto veľká lampa so 108 knôtmi. A prečo niekto zapaľuje tých 108 knôtov, venuje tomu toľko úsilia každé ráno a ukazuje ich pred nejakým mužom s celou tou duniacou hudbou a hlasným spievaním. Takmer za tri minúty sa každý ide zblázniť. A potom sa to upokojí. Čudujete sa, prečo to každý deň robia tomu mužovi. A zrazu uvidíte, že priateľ, ktorý sa vami cestoval v lietadle, ktorý s vami veľmi pekne rozprával, ktorý vám bol veľmi blízky, zrazu povie: ´Robím s tebou ukončenie. Stanem sa Swamim!´ 

Ak máte niekoho, kto je zasvätený ako sprievodcu, postará sa o to, aby ste nedostali kultúrny šok. Ak máte niekoho, kto je zasvätený, veľmi dobre oboznámený, tak sa môžete vyhnúť mnohým kultúrnym šokom. A takisto môžete dostať od toho miesta presne to, čo chcete.

Takisto, ke´d pôjdete na Kailaš s človekom, ktorý je zasvätený, ktorý ho veľmi dobre pozná, tak dostanete od Kaliašu to najlepšie. To je dôvodom, prečo vás žiadam, aby ste išli na Kailaš s inkarnáciou. Inkarnácia je zasvätená. 

Tento rok ideme znova na Kailaš od 25. júla do 9. augusta. Skôr som vyhlásil, že tentokrát na púť na Kailaš nepôjdem, ale moji lekári povedali, že môžem ísť. Moje telo je pripravené. Takže ja sám vás budem sprevádzať medzi 25 . júlom 2013 a 9. augustom 2013 na púti na Kailaš. Budem tam s vami. Ak chcete viac detailov, môžete sa pozrieť na http://en-yatras.nithyananda.org/.

OTÁZKA č.2:
„Nedokážem vystáť ľudí, ktorí sa celý čas sťažujú a ktorí vždy obviňujú iných za to, čo sa im stalo. Preto sa im otáčam chrbtom, čo je presne opakom toho, čo učíš. Povedali mi, že som netrpezlivá. Ako mám posilniť môj nervový systém a rozvinúť si trpezlivosť? Ako môžem v sebe vytvoriť priestor lásky, súcitu a čistého počúvania?“ 

Swamiji odpovedá:
„Práve včera mi jedna z mojich Sannyasinis hovorila o svojej asistentke: ´Swamiji, čokoľvek som urobila tebe, ona presne to isté robí mne. Teraz dokážem pochopiť všetko trápenie, ktoré som ti spôsobila.´ To čo v živote dáte, to sa vám vráti späť. Niekedy to chvíľu trvá, niekedy sa to vráti okamžite. 

Dám ti iba jednu techniku. Nezaťažuj sa rozvíjaním súcitu, lásky a všetkého. Rozvíjaj iba čisté počúvanie. To je všetko, čo potrebuješ. Nič iné. Preklady, ktoré robíš, rob veľmi intenzívne. Keď budeš intenzívne sedieť, tak budeš poznať ďalšie vyhlásenie, ktoré idem povedať. Budeš poznať spôsob, akým vediem konverzáciu. Prekladatelia by mali vedieť, ako budem viesť prednášky, satsangy a ako ich ukončím. Iba vtedy počúvate. 

Takže, rozviň toto počúvanie. Zažiješ, uvedomíš si priestor trpezlivosti. Mať obidve, intenzívnu vášeň a obrovskú trpezlivosť, znamená žiť osvietenie. Niekedy sa vaša neautentickosť ukazuje vo vás ako trpezlivosť. Keď veríte, že vás klamú, tak je to koniec. Niekedy vaša vášeň nemá trpezlivosť. Vtedy znova márnite život. Mali by ste sa vyhnúť obidvom. Intenzívna vášeň a obrovská trpezlivosť... Chcem ti povedať jednu vec. Tvoj nervový systém je v poriadku. Potrebuješ iba rozvinúť viac počúvania. To je všetko. Nič iné.“

OTÁZKA č.3:
„Ako môžeme odmerať, či žijeme integritu s integriotu, autentickosť s autentickosťou, zodpovednosť so zodpovednosťou. Čo je barometrom? Ako môžeme zdokonaliť a posilniť štyri pirncípy a ako môžeme rozpoznať, že žijeme ich vrchol?“

Swamiji odpoadá: 
„´Ako môžeme odmerať, či žijeme integritu s integritou?´ Budete cítiť naplnenie, úplnosť a priestor pozitivity. To znamená, že všetko čo poviete sa jednoducho stane realitou. Budete hovoriť iba slová, ktoré sa stanú realitou. Pochopte! Budete v takom priestore pozitivity! Predovšetkým, nevude vo vás negativita a budete hovoriť iba slová, ktoré sa stanú realitou. Vaše slová sa jednoducho stanú realitou. 

Keď budete žiť autentickosť a autentickosťou, tak budete jednoducho vedieť, že vo vašom živote je všetko možné. Vždy keď sa objaví myšlienka, tak budete vedieť, že je to možné. Koľkí z vás ešte cítia, že keď prichádza myšlienka: ´Nie, pre mňa to nie je možné!´? Vy všetci nežijete autentickosť s autentickosťou. Keď budete žiť autentickosť s autentickosťou, tak budete jednoducho vedieť, že každá myšlienka, ktorá sa vo vás objaví, každej myšlienke dáte život. Budete vedieť, že je to možné. Či to chcem urobiť alebo nie, o tom sa rozhodnem. Ale budem vedieť, že je to možné. 

Keď budete žiť zodpovednosť so zodpovednostťou, tak budete cítiť, že ste pánom vesmíru, že je vám všetko k dispozícii. Všetko je vám k dispozícii! 

Ak budete naozaj obohacovať, tak budete žiť v takom sladkom, nedefinovateľnom priestore. Budete vedieť, že ste v osvietenom priestore, že ste v priestore osvietenia.

Včera sa ma pri energetickom daršane niekto opýtal: ´Ak na sebe cítim, že sa neudial významný posun v mojom vnútornom priestore, ako môžem obohacovať iných?´ To je presne dôvod, prečo chcem, aby ste obohacovali! Začnite obohacovať! Uvidíte ten významný posun vo vašom vnútornom priestore! Ak máte vo vás vzorec pochybovania o sebe samom, začnite rozprávať s ľudmi! Opýtal sa ma: ´Ako mám presvedčiť ľudí, aby prišli na Vnútorné prebudenie?´ Nemaj obavy! Ak si myslíš, že to máš robiť preto, aby som mal z toho úžitok ja, tak ich nepresviedčaj, aby prišli na Vnútorné prebudenie! Ale podieľaj sa s nimi o štyri princípy! Pomôž im urobiť ukončenie. Nepracuješ pre mňa! Aj keby sa Vnútorného prebudenia zúčastnilo milión ľudí, ja nedostanem ani kúsoček navyše v mojom živote. Mám viac ako to, čo potrebujem pre môj život! Mám dosť ľudí, ktorí ma majú radi, ktorý ma zahŕňajú všetkým! V prvom rade nič nepotrebujem. Aj keby sa Vnútorného prebudenia zúčastnilo milión ľudí, tak nič nezískam! Cez obohacobanie vás nežiadam, aby ste pracovali pre mňa. Žiadam vás, aby ste pracovali pre seba!

Všetko na čo potrebujete myslieť je to, čo človek získa, keď sa zúčastní Vnútorného prebudenia. Prvá vec je, že budete mať priateľa, s ktorým sa môžete rozprávať. To získate pre seba. On získa nový život. Ja nezískam nič výnimočné. Našťastie, prosím pochopte, v mojom 10-ročnom verejnom živote som ani jediný krát nikoho o nič nepožiadal. Ja iba dávam ľuďom viac ako dávajú oni. Zahŕňam ľudí viac ako dávajú oni. K môjmu životu nemôže byť pridaná ani štipka ničoho, aj keby sa zúčastnilo na Vnútornom prebudení milión ľudí. 

Pochopte, vaše obohacovanie spôsobí dve veci. Predovšetkým sa prelomí vaša neustále pochybujúca logika. Zažijete významný posun tým, že budete neustále hovoriť o týchto princípoch znova a znova. Budete sa rozpínať, budete inšpirovaní žiť, budete sa vyvíjať, rásť. Najjednoduchší spôsob ako praktizovať autentickosť je hovoriť o nej iným. Jednoducho sa stanete autentickými. 

Poviem vám, iba upútajte ľudí a začnite hovoriť o autentickosti a integrite. Jeden môj Swami každý večer pred spaním, či je jedenásť hodín alebo dvanásť hodín, niekoho ´chytí´ a hovorí o štyroch princípoch jednu hodinu. Ak nikoho nezíska, tak zavolá svojej mame, ktorá ho trpezlivo počúva. Poviem vám, že vždy rozpráva s tou istou osobou! Rozpráva o štyroch princípoch každý deň. A ten úbohý človek, ktorý je na druhej strane, či je bdelý alebo spí, o to sa nestará. Spôsobilo to v ňom toľko transformácie! 

Neustále rozprávajte, obohacujte ľudí o štyri princípy. Budete objavovať rôzne spôsoby ako žiť autentickosť, ako si osvojovať autentickosť. Ak si myslíte, že keď pošlete ľudí na Vnútorné prebudenie, tak budete podporovať môj biznis, nemusíte! Vy sami začnite robiť Vnútorné prebudenie! Nemám s tým problém! Na nič nemám autorské právo, pochopte. Nedal som autorské práva na žiadne moje učenie. Vyberte si miesto a začnite rozprávať. Začnite robiť hodiny Vnútorného prebudnia. Nepoviem nie! Dám vám úplnú slobodu, požehnanie a podporu. Ak chcete, tak vám dám aj trón! Iba vtedy, keď začnete učiť, tak pochopíte: ´Ó, aká je to zodpovednosť!´ 

Keď budete obohacovať, uvidíte aký silný posun nastane vo vašom vnútornom priestore. Obohacovanie je doslova posilovasnie iného človeka. Vždy keď posilníte iného človeka, budete jednoducho posilnení aj vy sami. Budete posilnení! 

Jeden muž prišiel k zenovému majstrvi a povedal mu: ´Som zmätený, pochybujem, mám pochybnosti o celej veci.´ Majster mu krásne povedal: ´Začni prinášať jasnosť iným.´ Majster má pravdu! Keď začnete prinášať jasnosť iným, uvidíte, že získate jasnosť aj vy. 

Aj keby sa Vnútorného prebudenia zúčastnilo milión ľudí, ani štipka nebude pridaná k môjmu životu. Ale aj keď sa iba jeden človek sa zúčastní Vnútorného prebudenia, život pridá jeho životu! Váš život nemá nič, čo by mohol pridať k môjmu životu. Môj život má všetko, čo môže pridať k vášmu životu. Nehovorím to z arogancie alebo ega. Iba priamo hovorím fakt.

OTÁZKA č.4:
„Ako urobiť ukončenie s človekom, ktorý si myslí, že všetko je vždy chyba iného a ktorý celý čas klame?“ 

Swamiji odpovedá:
„Zober zodpovednsoť aj za neautentickosť iných. Buď trpezlivá. Rob ukončenie znova a znova. Jedna dobrá vec na klamaní je tá, že nedokážete neustále klamať, pretože si nedokážete zapamätať vždy znova a znova to isté vyjadrenie. Pochopte, s klamaním je jeden veľký problém, že si nedokážete zapamätať tú istú vec znova a znova. Hovoriť pravdu má jednu výhodu - nemusíte si pamätať. Pretože pravda je pravda! Koľkí z vás skúšali klamať vždy o tej istej veci, ale zabudli fakty a „chytili sa´? Zdvihnite ruky! Je to pravda!

Takže, jedna dobrá vec na klamároch je tá, že nie sú schopní klamať neustále. Takže robte ukončenie znova a znova. Jednoducho uvidíte, že oni sami nájdu diery vo svojom vzorci klamania. Vy nemusíte pichať do ich dier. Ich vlastný vnútorný priestor bude pichať do dier. Zrútia sa!

Ľudí so vzorcom klamania vlastná myseľ donúti pochopiť, že klamú. Majte trochu trpezlivosti a začnite robiť ukončenie znova a znova. Poviem vám, že neexistuje nikto, kto by sa neroztopil pri procese ukončenia. Aj kameň sa roztopí, keď s ním budete robiť ukončenie znova a znova!“

OTÁZKA č.5:
„Rozumiem tomu ako fajčenie škodí zdraviu. Tak či tak, tabak a marihuana pochádzajú zo zeme. Chcem vedieť, či výskum o zodpovednom používaní týchto rastlín je hodný môjho času.“ 

Swamiji odpovedá: 
„Už existujú zodpovedné spôsoby ako používať tieto rastliny. Používajú sa ako lieky v niektorých systémoch. Nemusíš márniť tvoj čas. Marihuana sa používa ako liek, ale ako droga by sa nemala používať. Sú niektoré lieky, ktoré používajú marihuanu. Pre účely liečenia už bolo objavené ako ich používať. Nemyslím si, že potrebuješ míňať tvoj čas na výskum. Ale chcem, aby bolo zaznamenané, že som úplne proti akejkoľvek inej forme používania tabaku a marihuany, než na medicínske účely!“

OTÁZKA č.6:
„Pochádzame z tradície ctiteľov Višnu. Ak by sme prijali sannyas od učiteľa, ktorého sme si vybrali, znamená to, že to bude považované za Guru Droha?“

Swamiji odpovedá:
„Prosím pochopte. Guru, od ktorého ste dostali iniciáciu je Kulaguru. Ísť ku Sadguru pre osvietenie nie je Guru Droha! Znamená to ísť na ďalšiu úroveň. Je to ako keby ste povedali: ´Študoval som na strednej škole. Ak pôjdem na univerzitu, nebude to Guru Droha voči učiteľovi zo strednej školy?´ Nie! Učitelia zo strednej školy vás prirodzene pošlú na ďalšiu úroveň! Keby vás neposlali, to by bola Guru Droha! Iba vtedy, ak nepôjdete na ďalšiu úroveň, bude to Guru Droha!

Kulaguru by vás mal poslať ku Sadguru. Kulaguru je človek, ktorý vytvorí vo vás správne vzorce v mladom veku. Takisto ako je Ma Advait (učiteľka v gurukule) Kulaguru pre deti z gurukul. Vytvára v nich správne vzorce a mala by ich poslať ku mne. Ale našťastie pre deti z gurukul, ja som neustále dostupný. Takže okamžite od Kulaguru prídu ku Sadguru. Všetci vaši učitelia zo škôl sú vaši Kulagurus. Všetci ľudia, ktorý vo vás vytvárajú správne vzorce pre život v mladom veku sú Kulagurus. Kulagurus by vás mali doviesť ku Sadguru. Prísť ku Sadguru a prijať sannyas nie je Guru Droha. Je to ozajstná služba. Ísť ku Sadguru a prijať sannyas vás v skutočnosti vedie na ďalšiu úroveň. Ak sa pozriete na život veľkých majstrov, všetci prešli od Kulaguru k Sadguru. Kulaguru patrí k vašej rodine. Sadguru je vo védskej tradícii stále vaša voľba. Všetky rodiny, všetky komunity zvyčajne majú guru. Iniciuje vás do puje pre Šivu, pre Višnu, pre Devi. Bude vás viesť k uctievaniu akejkoľvek rodinnej deity, ktorú máte. To znamená, že vytvorí vo vás správne vzorce na to, aby ste sa vyvíjali. 

Kulaguru vám dá Deva bhakti. Sadguru vám dá Atma bhakti. To je spôsob, akým sa vyvíja bhakti, oddanosť. Budem o tom robiť podrobný satsang. Najprv budete meditovať nad mnohými bohmi, modliť sa k mnohým bohom, budete chodiť do mnohých chrámov, budete robiť puje, homy. Potom si pomaly určíte jedného boha. Budete uctievať iba toho jedného boha, modliť sa, meditovať, robiť japa. Zrazu niekoho uvidíte a uvedomíte, že samotný Boh kráča v tomto tele. Niečo vo vás klikne. Potom budete vedieť, že toto je váš Sadguru.

Ísť ku Sadguru je skutočná seva, služba, ktorú urobíte pre vášho Kulaguru. Je to ako správny ďalší krok. Zakaždým keď sa udeje inkarnácia, všetky tradície sa v ňom spoja. Či je to ctiteľ Šivu alebo Višnu, alebo kresťan, islamista, žid, všetky tradície sa v ňom spoja. Dáva život všetkým tradíciám. 

Poviem vám, že všetci Kulagurus vás prirodzene budú viesť ku Sadgurus. Kulaguru bude zvyčajne ženatý. To znamená, že vám nemôže dať sannyas. Iba Sadguru vás môže iniciovať do sannyas a doviesť vás k osvieteniu.“ 

No comments:

Post a Comment