Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Tuesday, May 14, 2013

14. máj 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 14. máj 2013

Zbavte sa chamtivosti byť vzorom pre spoločnosť. Žite tieto štyri princípy! Ľudia vás jednoducho prijmú ako vzor. Keď budete fungovať na štyroch princípoch, stanete sa vzorom pre spoločnosť.

Myslite, myslite, myslite cez štyri princípy tak intenzívne ako je to len možné, tak autenticky ako je to len možné. Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je úprimne počúvať štyri princípy a myslieť cez tieto princípy: integritu, autentickosť, zodpovednosť, obohacovanie. Nech je vaše myslenie naladené na tieto štyri princípy!

Úplnosť znamená cítiť sa posilnený po každej udalosti. Každá udalosť je pre vás iba prínosom. Niekedy vám prinesie bohatstvo, úspech, niekedy poznanie, skúsenosť. Iba vám prináša, prináša. Ak budete cítiť, že každá udalosť je pre vás prínosom, budete sa cítiť posilnení, úplní. Ak sa budete cítiť bezmocní, prirodzene budete neúplní. Tento princíp pochopíte iba vtedy, keď ho budete žiť, na základe vašej skúsenosti, na základe toho čo cítite, ako vnímate sami seba. 

Sannyas je sloboda na rôznych úrovniach. Sannyas je dokonca sloboda od samotnej myšlienky slobody. Čo je skutočná sloboda? Sloboda odovzdať sa iba štyrom princípom. ´Nič iné ako štyri princípy vo mne neexistuje!´, to je sloboda.

Sloboda neznamená jednoducho robiť to čo chcete. Sloboda znamená dovoliť štyrom princípom, aby žili prostredníctvom vás!

Sloboda znamená slobodu od nudy, slobodu od konceptu, myšlienky slobody. Znamená rozhodnutie žiť štyri princípy. Rozhodnutie nevlastniť nič, iba štyri princípy. To je sloboda!

Sannyas je jediná cesta ku skutočnej slobode!

Sannyas je jediné riešenie, jediný alternatívny životný štýl. Iba so sannyas môžete ísť do extrému v žití týchto duchovných princípov a uvidieť vrchol duchovného života.

Planéta Zem môže byť zachránená iba vytvorením zodpovedných sannyasis, ktorí zoberú zodpovednosť za učenie týchto duchovných princípov. 

Sannays znamená TEN život! 

Akonáhle nájdete váš koreňový vzorec a urobíte ukončenie, vaše bytie môže byť jednoducho naplnené integritou, autentickosťou, zodpovednosťou a obohacovaním. Budete mať priestor, v ktorom budú možné zázraky. Poviem vám, že tieto štyri princípy sú plán na zázraky. Je to silná, najúspešnejšia stratégia na zázraky!

Iba keď spôsobíte zázraky žitím týchto štyroch princípov, tak ich budete žiť. Inak nie. Inak si iba myslíte, že ich žijete, ale nežijete ich. Keď poviete slovo, ktoré sa jednoducho stane realitou, iba vtedy budete žiť integritu. Keď zoberiete zodpovednosť, celý problém by mal byť jednoducho vyriešený a mal by prebiehať tak ako to chcete vy. Iba vtedy ste zobrali zodpovednosť. Inak si myslíte, že ste zobrali zodpovednosť, ale nezobrali ste ju. V momente, keď niekoho obohatíte, okamžite mal by začať žiť štyri princípy. Iba vtedy ste ho obohatili. Inak si iba myslíte, že ste ho obohatili.

Iba na základe toho, čo spôsobujete navonok si môžete byť istí, že žijete tieto štyri princípy aj vo vnútri. Kým sa svet nehýbe podľa vašich slov, nemôžete si byť istí, že praktizujete integritu. Iba keď sa svet bude hýbať podľa vašich slov, vtedy budete praktizovať integritu. Iba keď vesmír povie: “Tatastu!“, keď požehná to čo si myslíte, vtedy budete praktizovať autentickosť. Iba keď vás vesmír podporí vo vašej zodpovednosti, vtedy ste prebrali zodpovednosť, vtedy žijete zodpovednosť.

Všetky tradície sú unikátne. Každá z nich má svoju duchovnú silu, svoje duchovné pravdy. Ale našťastie je védska tradícia dosť rozsiahla! Má svoju hĺbku a šírku, aby žila, akceptovala, rešpektovala všetky tradície. Počúvajte! Niektoré duchovné tradície majú hĺbku, ale chýba im šírka, aby prijali aj iné. Sú niektoré tradície, ktoré akceptujú každého, majú obrovskú šírku, ale chýba im hĺbka na to, aby doviedli človeka k osvieteniu, k tomu najvyššiemu. Védska tradícia má oboje. Má hĺbku. Dokáže vás priamo doviesť k osvieteniu. Má šírku. Dokáže prijať veľa bohov alebo všetkých bohov. 

Propagujem védsku tradíciu preto, lebo dáva príležitosť pre akceptovanie každého a stále si zachováva svoju jedinečnosť doviesť vás k osvieteniu. 

Obohacujte! Obohacujte! Obohacujte! Uznávam a propagujem védsku tradíciu, pretože je založená na obohacovaní. Je to civilizácia založená na poznaní. Je to tradícia založená na poznaní.

Sme obyvateľmi planéty Zem

V dnešnej rannej správe Paramahamsa Nithyananda rozprával o tom, že iba to čo sa deje navonok je dôkazom toho, či žijeme štyri princípy aj vo vnútri. V ďalšej časti odpovedal na otázky účastníkov programu Vnútorné prebudenie.

Swamiji vysvetľuje: „Akonáhle nájdete váš koreňový vzorec a urobíte ukončenie, celé vaše bytie môže byť jednoducho naplnené integritou, autentickosťou, zodpovednosťou a obohacovaním. Budete mať priestor, v ktorom budú možné zázraky. Poviem vám, že tieto štyri princípy: integrita, autentickosť, zodpovednosť, obohacovanie sú plán na zázraky. Je to spoľahlivá, silná, najúspešnejšia stratégia na zázraky! Pochopte, že iba keď spôsobíte zázraky žitím týchto štyroch princípov, tak ich budete žiť. Inak nie. Inak si iba myslíte, že ich žijete, ale nežijete ich. Keď poviete slovo, ktoré sa jednoducho stane realitou, iba vtedy budete žiť integritu. Keď si pomyslíte nejakú myšlienku, mala by sa stať realitou. Iba vtedy budete žiť autentickosť. Keď zoberiete zodpovednosť, celý problém by mal byť jednoducho vyriešený a mal by prebiehať tak ako to chcete vy. Iba vtedy ste zobrali zodpovednosť. Inak si myslíte, že ste zobrali zodpovednosť, ale nezobrali ste ju. V momente, keď niekoho obohatíte, okamžite mal by začať žiť tieto štyri princípy. Iba vtedy ste ho obohatili. Inak si iba myslíte, že ste ho obohatili. Chápete to? V momente, keď niekoho obohatíte so štyrmi princípmi, mal by byť jednoducho schopný začať ich žiť. Obohatiť niekoho o štyri princípy znamená iniciovať ho do týchto princípov. Ten človek by ich jednoducho mal začať žiť.“

Swamiji hovorí o tom, že posiela svojich sannyasis do celej krajiny, aby učili ľudí o štyroch princípoch. Vyškolil ich na to, aby žili tieto princípy. Iba keď ich žijú, keď o nich hovoria s ľuďmi, keď ľudí iniciujú do toho, aby ich žili, iba vtedy ich ľudia jednoducho začnú žiť. 

Swamiji pokračuje: „Iba na základe toho, čo spôsobujete navonok si môžete byť istí, že žijete tieto štyri princípy aj vo vnútri. Kým sa svet nehýbe podľa vašich slov, nemôžete si byť istí, že praktizujete integritu. Iba keď sa svet bude hýbať podľa vašich slov, vtedy budete praktizovať integritu. Iba keď vesmír povie: “ Thataasthu!“, keď požehná to čo si myslíte, vtedy budete praktizovať autentickosť. Iba keď vás vesmír podporí vo vašej zodpovednosti, vtedy ste prebrali zodpovednosť, vtedy žijete zodpovednosť. Počúvajte. Aj váš nádych a výdych je na to, aby ste sa rozpínali. Buď sa nadychujete a vydychujete smerom k vyššiemu životu alebe smerom k smrti. Ak budete praktizovať tieto štyri princípy, ani smrť vás nemôže obrať o váš život! Budete sa pohybovať smerom k vyššiemu životu. Ak nebudete žiť tieto princípy, tak s každým nádychom budete strácať váš život a pohybovať sa smerom k smrti. Ateisti sa nikdy nedostanú k vyššiemu životu, pretože neveria, že je to možné. Čomukoľvek vo svojom vnútornom priestore silno veríte a nosíte to v sebe, spôsobujete tým, že sa to deje navonok. Choďte do celého sveta a obohacujte ľudí, aby našli svoj koreňový vzorec, ukončili ho, aby žili nový život, aby žili s novou energiou! Uvidíte veľmi jasne ako veľmi budete obohatení. Nedokážete pochopiť žiadnym spôsobom ako budete obohatení. Nájdenie vášho koreňového vzorca doslova spôsobí, že dozrejete. Dovtedy ste nezrelí. Nájdenie vášho koreňového vzorca a jeho ukončenie spôsobí, že dozrejete. Dovtedy ste nezrelí. Aj keď sa zúčastníte množstva duchovných programov, hodín, kurzov, pokým nezoberiete zodpovednosť za nájdenie vášho koreňového vzorca a jeho ukončenie, váš život nezačal.“ 

Swamiji oceňuje účastníkov Vnútorného prebudenia za ich úprimný záujem o svoju transformáciu. Hovorí, že program nemôže byť úspešný iba na základe jeho inštrukcií. Môže byť úspešný iba vtedy, keď účastníci prijmú štyri princípy a privedú ich do svojho života. Iba na základe záujmu a účasti ľudí pri plnení zadaných úloh ich môže prenášať na ďalšiu úroveň procesu. Opakovane oceňuje ich úprimnosť, integritu a autentickosť s akou sa zúčastňujú na každom procese.

Swamiji odpovedá na otázky účastníkov programu. 

OTÁZKA: 
„Swamiji, posledných pár mesiacov som pravidelne sledoval tvoje rannné satsangy. Pochopil som, že štyri princípy sú základom pre život. Praktizoval som ich vo svojom živote a vidím vo mne aj v živote okolo mňa úžasnú transformáciu. Doteraz som sa programu Vnútorné prebudenie nezúčastnil. Počul som, že aj na tomto programe Swamiji učí o štyroch princípoch. Aký úžitok by mohlo priniesť Vnútorné prebudenie človeku ako som ja, ktorý už praktizuje štyri princípy? Každý ranný satsang samotný je pre mňa ako jedno Vnútorné prebudenie.“ 

Swamiji odpovedá:
„Pochopte, na túto otázku som odpovedal. Aj včera som sa venoval tejto otázke bez toho, aby som vedel, že bude položená. Ako som povedal, satsang je ako pokúšať sa vidieť hviezdy z planéty Zem počas dňa voľným okom. Niečo možno uvidíte. Ale Vnútorné prebudenie je ako vidieť hviezdy cez teleskop upevnený na satelite. Môžete povedať, že hviezdy ktoré vidíte voľným okom počas dňa a hviezdy ktoré vidíte cez telespkop upevnený na satelite, vidíte iba ako hviezdy. Ale uvidíte ich rovnako? Vidíte rovnakú vec, ale nevyzerá rovnako! Možno to vyzerá, že aj ranné satsangy sú o štyroch princípoch, aj Vnútorné prebudenie je o štyroch princípoch. Ako mi to pomôže? Až keď prídete na Vnútorné prebudenie pochopíte, že to možno vyzerá rovnako, ale nie je to rovnaké!“

OTÁZKA:
„Prečo hovoríme o tom, že védska tradícia je jediná nádej pre svet?“ 

Swamiji odpovedá: 
„Toto je dôležitá otázka. Prvá vec. Všetky tradície sú unikátne, jedinečné. Každá z nich má vlastnú duchovnú silu, vlastné duchovné pravdy. Ale našťastie védska tradícia je taká rozsiahla! Má svoju hĺbku a šírku, aby žila, akceptovala, rešpektovala všetky tradície. Počúvajte! Niektoré duchovné tradície majú hĺbku, ale chýba im šírka, aby prijali aj iné. Sú niektoré tradície, ktoré akceptujú každého, majú obrovskú šírku, ale chýba im hĺbka na to, aby doviedli človeka k osvieteniu, k tomu najvyššiemu. Védska tradícia má oboje. Má hĺbku. Dokáže vás priamo doviesť k osvieteniu. Má šírku. Dokáže prijať veľa bohov alebo všetkých bohov. Nikdy som nikoho nežiadal, aby nelegálne konvertoval. Nerobíme túto nelegálnu konverziu, pokiaľ sa niekto nechce stať sannyasis. Vtedy nie je iná cesta. Keď ste Hindu nemôžete sa stať katolíckym biskupom. Robíme koverziu iba kvôli týmto predpisom. Prosím pochopte, sme zakorenení vo védskej tradícii, ale slúžime celému svetu.“

Swamiji pokračuje: „Nechcem povedať, že všetky náboženstvá sú rovnaké. Nie! Všetky náboženstvá sú unikátne! Sú všetky náboženstvá rovnaké? Je to neúcta k hinduizmu, pretože existujú niektoré náboženstvá, ktoré vás učia, aby ste zabíjali ľudí! Alebo konvertovali a zabíjali! Ak niekto konvertuje preto, lebo má strach, že ho zabijú, koľko oddanosti bude cítiť k tomuto náboženstvu? Koľko autentickosti bude mať voči tomuto náboženstvu? Takže neautentickosť sa v niektorých náboženstvách stáva terorizmom. Baghavad Gita nás neučí konvertovať alebo zabíjať. Nie!“ 

Védska tradícia znamená tradíciu, ktorá je založená na poznaní. Swamiji vysvetľuje, že slovo hinduizmus bolo vytvorené kastou Chandalas (štvrtá, najnižšia kasta v Hindu spoločnosti). Títo ľudia dokážu myslieť iba cez pôdu. Preto má toto slovo geografický význam: ´ten kto žije na tejto strane rieky Indus´. Swamiji hovorí: „Prosím pochopte! Človek, ktorého myseľ je neustále zameraná iba na pôdu je Shudra, Chandala. Človek, ktorého myseľ je neustále zameraná na zbrane je Kshatriya, to znamená moc, sila. Človek, ktorého myseľ je neustále zameraná na peniaze a luxus je Vaishya. Človek, ktorého myseľ je neustále zameraná na poznanie je Brahman. Sme civilizácia založená na poznaní!“

Swamiji hovorí, že v posledných dňoch sa zaoberal tým, čo by malo byť značkou hinduizmu, pretože je zodpovedný za jednu z najstarších hinduistických organizácií. Budhizmus sa krásne označuje ako stelesnenie pokoja a je presne taký. Keď rozmýšľal nad tým ako definovať, čo je mamakara, ahamkara a swa-annyakara organizácie, ktorú vedie, ako entity, kolektívu, skupiny alebo tímu voči svetu, uvedomil si, že poznanie je značkou hinduizmu. Vysvetľuje: „Véda znamená poznanie. Poznanie dokáže viesť k prosperite, úspechu, pokoju, blaženosti, bohatstvu, ku všetkým priaznivým veciam. Poznanie je hlavnou témou védskej tradície. Véda znamená poznanie. Kdekoľvek, akýmkoľvek spôsobom prekvitá poznanie, na všetkých týchto miestach prekvitá védska tradícia. Všetci patria k védskej tradícii. Vedci, ktorí venujú svoj život poznaniu, nie farmaceutickým spoločnostiam, ktoré sa naháňajú za peniazmi, sú rishis. Tí, ktorí každý objav urobili kvôli obohateniu sveta, nie kvôli zarábaniu peňazí, sú rishis. Pochopte, védska tradícia nie je obmedzená miestom. Patrí celému svetu. Všade tam, kde poznanie prekvitá bez poškvrny pôdou, zbraňami, peniazmi. Na všetkých týchto miestach védska tradícia prekvitá. Všetky patria k védskej tradícii.“

Swamiji pokračuje: „Univerzita v Oxforde, univerzita v Harvarde, všetky veľké univerzity na celom svete, pochopte, sme jedno! Všade kde prekvitá poznanie pre život, nie pre peniaze, nie pre zbrane, nie pre pôdu, ale pre obohacovanie, všetci z vás patria ku védskej tradícii. Pretože sme pripravení prijať všetkých bohov a mnohých bohov! Pochopte, nepropagujem védsku tradíciu, lebo som sa v nej narodil. Ale preto, lebo som ju objavil! Jediný spôsob pre budúcnosť planéty Zem, jediný spôsob ako zachrániť planétu Zem, ako ju udržať mimo náboženského terorizmu je dovoliť ľuďom, aby našli svoje náboženstvo. Védska tradícia je jediná tradícia, ktorá môže ustáť kritický pohľad logiky. Je to tradícia, ktorá dovolí ľuďom objavovať. Nepovieme: ´Keď ste sa narodili tu, musíte nasledovať mňa!“ Nie! Sme pripravení ustáť kritické hodnotenie. Sme otvorení tomu, aby sme boli objavení. Sme pripravení, aby tu bol priestor, kde bude všetko prezentované najcharizmatickejšímí lídrami v každej škole, na každej univerzite.“ 

Swamiji hovorí, že budúcnosť planéty Zem bude vyzerať takto: Keď budete mať osemnásť rokov, tak budete mať možnosť vybrať si krajinu, v ktorej chcete žiť, váš jazyk, oblasť, v ktorej chcete obohatiť svet, vieru v akej chcete žiť, náboženstvo, vaše pohlavie. Operácie na zmenu pohlavia budú úplne bežné a dostupné. Swamiji hovorí: „Čoskoro nebudete musieť byť zviazaní pohlavím, s akým ste sa narodili. Nebudete musieť byť zviazaní náboženstvom, v ktorom ste sa narodili. Nebudete musieť byť zviazaní krajinou, v ktorej ste sa narodili. Nebudete musieť byť zviazaní materinským jazykom. Takže prirodzene všetci ľudia, ktorí propagujú lásku k vašej krajine, lásku k vášmu náboženstvu, lásku k vášmu materinskému jazyku, lásku k vašej kultúre, lásku k vášmu pohlaviu budú nemoderní. To znamená, že planéta Zem bude oslobodená od politikov! Pretože politici sa neustále snažia o to, aby ste mali radi veci, ktoré nepotrebujete mať radi. Neustále vytvárajú násilnú pseudo-lásku. Načo potrebujete mať radi jazyk? Povedzte mi? Jazyk je iba na komunikáciu. To je všetko! Nie nato, aby ste boli fanatickí a zomierali kvôli nemu! Náboženstvo je iba na obohacovanie seba a iných. Nie na vzájomné zabíjanie! Načo je koncept krajiny? Vytvárajme lepšiu infraštruktúru a obohacujme vesmír, obohacujme svet! Namiesto toho vytvárame viac a viac zbraní v mene obrany a zabíjame sa navzájom. Koncept jazyka, koncept krajiny, koncept náboženstva... Len sa pozrite koľko miliónov ľudí zomrelo na planéte Zem a všetka ich inetiligencia! Sú náboženstvá, ktoré zabijú vašu inteligenciu aj keď ste nažive. Takže pochopte! V budúcnosti by malo byť náboženstvo, jazyk, pohlavie a krajina, toto všetko by malo byť jednoducho otvorené a dostupné. Nenarodili sme sa preto, aby sme žili v jednom kúte sveta. Sme obyvateľmi planéty Zem!“

Toto všetko sa môže stať iba vďaka védskej tradícii, ktorá má silu ustáť akékoľvek skrutínium, kritické hodnotenie a dokonca prijať všetky tradície. Swamiji hovorí: “Dokonca aj keď vy nechcete prijať védsku tradíciu, védska tradícia prijme vás! Musíte to vedieť. Je to dobrá správa! Aj keď ste agnostik alebo ateista, védska tradícia má pre vás miesto. Ak ste agnostik, to znamená, že veríte iba sebe, nikomu a ničomu inému, tak patríte ku mne. Budha je tu, aby vás viedol! Ak cítite, že každý kameň, ktorý vidíte je Boh a budete ho uctievať, uctievať, tak poďte! Ste ctiteľom Šivu. Ktokoľvek ste, prijmeme vás, ale nestratíme našu jedinečnosť! Obohatíme vás, ale nestratíme našu autentickosť. Niekedy veľa náboženstiev stratí svoju autentickosť, keď nasledujú obohacovanie. Niektoré náboženstvá, keď sú príliš autentické, zabúdajú na obohacovanie alebo sa snažia zabíjať ľudí. Védska tradícia je autentická aj obohacujúca!“ 

Swamiji vysvetľuje, že akceptuje aj slovo hindu, hoci ho vytvorili Chandalas a Shutras (najnižšie spoločenské kasty): „Pretože sa stalo populárnym, je to v poriadku. Akceptujeme ho. Ale ideme predefinovať toto slovo. Toto slovo použili iba preto, aby umožnili svoju identifikáciu: ´ľudia, ktorí žijú na tejto strane rieky Indus´. To je všetko. Použili ho, pretože poznali iba geografiu, ale nepoznali filozofiu. Nie sú vzdelaná civilizácia. Je to barbarská civilizácia založená na pôde.“ 

Swamiji hovorí, že prebieha diskusia, či sa Nithyananda chrámy na celom svete majú volať védske alebo hinduistické: „Nie som proti slovu hindu, pretože je akceptované na celom svete. Mali by sme ho akceptovať. Ale všetko čo si myslím je, že toto slovo nehovorí o našej ´značke´. O tom, za čím si stojíme. Toto slovo bolo založené na geografii. Našim základom je poznanie. My sme civilizácia založená na poznaní. Pochopte, védska tradícia je predovšetkým o obohacovaní života. Je to poznanie pre prosperitu, poznanie na to, aby ste si uvedomili vaše možnosti, aby ste zažili výnimočné schopnosti, aby ste zažili zdravie, aby ste zažili bohatstvo, aby ste zažili pokojné, harmonické komunity, aby ste zažili sami seba ako súčasť organizmu. Počúvajte! Hinduizmus nie je náboženstvo založené na organizácii. Je to náboženstvo založené na tom ako funguje organizmus.“

Swamiji hovorí, že hinduizmus nemá žiadne organizácie ako katolíci, protestanti alebo rôzne iné náboženské organizácie. Ale modlitby, ktoré sa spievajú skoro ráno v Rameshwaram a Kašmíre budú rovnaké, aj keď nebude existovať žiadny komunikačný systém. Aj pred desaťtisíc rokmi, keď neexistoval žiadny komunikačný systém, to čo sa spievalo, ako sa spievalo, ako sa pri tom pohybovalo rukami, aké mudry sa používali v rôznych častiach krajiny, všetko bolo rovnaké. Hinduizmus nie je slabý, pretože nemá organizáciu. Nie je to náboženstvo založené na organizácii, ale na tom ako funguje organizmus. Swamiji hovorí: „Staneme sa jednoducho jedným organizmom! Propagujem védsku tradíciu preto, lebo dáva príležitosť pre akceptovanie každého a stále si zachováva svoju jedinečnosť doviesť vás k osvieteniu. Sme tradícia založená na fungovaní organizmu.“ Akokoľvek a ktokoľvek sa ju snažil a snaží zničiť, ostane nažive naveky. 

Swamiji uzatvára rannú správu výzvou: „Obohacujte! Obohacujte! Obohacujte! Uznávam a propagujem védsku tradíciu, pretože je založená na obohacovaní. Je to civilizácia založená na poznaní. Je to tradícia založená na poznaní. Chcem, aby sa naša Nithyananda sanga stala tradíciou založenou na poznaní. Nemusíte byť zviazaní jazykom, náboženskými princípmi, krajinou, pohlavím. Pozbierajte najlepšie veci z celého sveta. Nech prekvitá ako tradícia poznania, neobmedzeného poznania pre život, neobmedzeného poznania pre prosperitu. Neobmedzené poznanie pre zdravie je ajurveda. Neobmedzené poznanie pre bohatstvo je prosperita. Védska tradícia je neobmedzeným poznaním pre to, aby všetko prekvitalo.“

No comments:

Post a Comment