Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Monday, February 25, 2013

25. február 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 25. február 2013

Život bez strachu je možný

V dnešnej rannej správe Paramahamsa Nithyananda vysvetlil podstatu nášho strachu. Dôvodom všetkých strachov, ktoré máme, je naša vlastná neautentickosť. Swamiji hovorí, že mnohí majú z neho strach, pretože ich vystavuje ich vlastnej neautentickosti. 

Autentickosť odstraňuje všetky naše strachy. Všetko čo nám pripomína našu neautentickosť je dhamma. Našu neautentickosť nám pripomína prirodzený zákon života. To je dôvod, prečo sa obávame života. Swamiji vyzval, aby sme urobili zoznam všetkého, čoho sa obávame. To všetko je prirodzeným zákonom nášho života - dhamma. Prečo sa bojíme? Dôvodom je naša neautentickosť. V konečnom dôsledku sa obávame jedinej veci – našej neautentickosti. Tak prečo ju nosíme so sebou? Ak sa obávame smrti, vieme, že nás vystaví našim neautentickým pripútaniam, emóciam, myšlienkam. Smrť je prirodzeným zákonom života. Swamiji hovorí, že sme vstúpili do života s tým, že sme prijali aj smrť. Potom ako sme sa dozvedeli, že smrť je jeho súčasťou a stále žijeme, podpísali sme dohodu: „Aj keď viem o smrti, budem žiť!“ Aj keď vieme o smrti, žijeme...
Neexistuje nič iné, čoho sa treba v živote obávať, okrem našej neautentickosti. Urobme zoznam všetkého, čoho sa obávame a pozrime sa na dôvod, prečo. Toto nám bude pripomínať našu neautentickosť. Toto nás bude vystavovať našej vlastnej neautentickosti. Jedine neautentickosť nás môže udržiavať v stave strachu. Obávame sa našej vlastnej neautentickosti. Naša neautentickosť je zdrojom nášho strachu. Je to rovnaké akokeby sme sa obávali svojho vlastného tieňa. Tieň spôsobuje viac strachu a strach viac tieňa...

Prečo máme strach z Majstra? Pretože nám neustále pripomína našu neautentickosť, ktorú si nechceme pamätať, ktorú chceme odložiť. Swamiji hovorí, že Majster je smrť, ktorá pred nami stojí v každej chvíli. Iba neautentickosť nás udržiavava v stave strachu. Všetky strachy, ktoré máme vo svojom živote, sú priamo alebo nepriamo spojené s prirodzeným zákonom, ktorý nás vystavuje našej vlastnej neautentickosti alebo s osobou, ktorá nás vystavuje našej vlastnej neautentickosti. Neautentickosť žije s nami ako náš tieň a neustále vyvoláva stav strachu. Keď sa bojíme rôznych situácií alebo osôb, znamená to, že nám pripomínajú prirodzený zákon života. To, že v nás existuje strach znamená, že je v nás neautentickosť. Swamiji vyzýva, aby sme sa ustálili v autentickosti. Hovorí, že ten, kto je ustálený v autentickosti a nemá strach, je Sannyasi.

Swamiji hovorí, že strach je ako tráva, ktorá nemá korene. Naše strachy nemajú korene v našom bytí. Majú korene v našej neautentickosti. Preto je život bez strachu možný! Nedokážeme žiť bez toho, čo v nás má korene. Pretože strach nemá korene v nás, život bez strachu je možný! Swamiji vyhlasuje, že život bez strachu a chamtivosti je možný! Strach je založený na nedostatku autentickosti, chamtivosť na nedostatku integrity. Obavy sú založené na našej nezodpovednosti, potreba pozornosti a lásky na našom sebectve. 

Swamiji hovorí, že stačí očistiť prvé tri čakry a posledné tri sa očistia automaticky a ožijú. Keď budeme ustálení v integrite, chamtivosť zmizne. Keď budeme ustálení v autentickosti, strach zmizne. Keď budeme ustálení v zodpovednosti, starosti a obavy zmiznú. Keď budeme ustálení v obohacovaní, potreba pozornosti zmizne.

Neautentickosť v nás neustále udržiava strach. Čohokoľvek sa bojíme a kedykoľvek sa bojíme, pozrime sa do nášho vnútra. Dôvodom bude iba prirodzený zákon života alebo človek, ktorý predstavuje prirodzený zákon života a vystavuje nás našej vlastnej neautentickosti. Každý človek, ktorý nás vystavuje našej vlastnej neautentickosti, predstavuje prirodzený zákon života, aj keď je sám neautentický...

Zdrojom strachu a chamtivosti je naša neautentickosť. Swamiji hovorí, že keď vykopeme korene našej neautentickosti zistíme, že nemá korene v našom bytí. Má korene iba v tieňoch a rôznych vrstvách, ktoré máme. Je to ako záhrada na streche. Rastliny nemajú korene až v zemi. Majú korene iba vo vrstve piesku alebo pôdy, ktorá je na povrchu strechy. Naše jadro je ako betón, kameň, do ktorých neautentickosť nedokáže zapustiť korene...
V prírode existujú parazitické rastliny, ktoré nemajú korene. Častokrát sú väčšie ako samotná rastlina, strom, na ktorom rastú a niekedy ho zničia. Strach je ako parazit v nás. Ničí nás, aj keď jeho korene nie sú v nás. 

Iba človek, ktorý je ustálený v autentickosti, je slobodný! Iba vtedy keď sme neautentickí, vytvorí sa v nás strach. Pred neautentickosťou sa nedá utiecť, pôjde všade za nami ako náš tieň. Swamiji hovorí, že keď budeme autentickí, neublíži nám ani jed, ktorý vypijeme. Keď budeme neautentickí, aj nektár, ktorý vypijeme, nás rozreže na kúsky. Tak ako keď Rahu vo svojej neautentickosti vypil nektár, nedosiahol to, čo nektár poskytuje. Bol rozdelený na kusy a doteraz žije bez identity ako tieňová planéta (Neptún). 

Iba s autentickosťou v nás začne prúdiť láska, príde skutočná láska, starostlivosť, záujem. Iba s autentickosťou sa nebudeme vzdávať ľudí. Iba s autentickosťou dokážeme vyjadriť skutočnú lásku. Swamiji vyzýva, aby sme sa neustále cvičili v autentickosti a integrite, aby sa naše myslenie stalo integritou a autentickosťou. Iba s autentickosťou dokážene obohatiť seba aj iných. Akýmkoľvek spôsobom neustále obohacujme ľudí svojou autentickosťou. Neautentickosť je nepotrebná časť nášho tela. Treba ju odstrániť, nie odkladať pod koberec. Prinesme integritu, autentickosť do každého kroku, do každej myšlienky, do každého slova. Všetkými možnými spôsobmi obohacujme ľudí. Je to možné iba s autentickosťou. 

Swamiji hovorí, že neautentickosť je vždy pripravená žiť v nás. Spôsobuje odkladanie, otáľanie, ktoré sa stáva našim vzorcom. Prvým symptómom neautentickosti je odkladanie. Neustále prinášajme do života autentickosť. Swamiji opakuje, že neautentickosť v nás nemôže zapustiť korene. Je ako rastlina, ktorá rastie v záhrade na streche, preto nemá hlboké korene a je ľahké odstrániť ju.

Neautentickosť nás neustále vkladá do mentálneho stavu odkladania života. Odkladanie života nie je nič menej ako smrť. Swamiji hovorí: „Keď nežijete, dokonca aj keď dýchate, aký to má význam? Žite zároveň s vaším dychom! Nič neodkladajte!“ Keď sa v nás usadí vzorec odkladania, je to ako dočasná smrť, aj keď sme nažive. Ak sa rozhodneme nejakým spôsobom vyjadriť život, neodkladajme to. Odkladanie je dočasná smrť. Vplyv odkladania je veľmi závažný. Odkladanie je smrť, ktorá v nás existuje, pokým je v nás vzorec odkladania. 

Neustále sa cvičme v integrite a autentickosti. Iba keď prijmeme riziko natiahnuť sa do annyakary iných o nás, naplniť ju, zistíme, že máme vnútornú silu, zázračné schopnosti. Inak je náš život nudou. Naše zázračné schopnosti sa prejavia iba vtedy, keď sa rozhodneme naplniť annyakaru iných o nás...

Swamiji vyzýva: „Neustále praktizujte integritu a autentickosť. Zažijete zázraky! Uvidíte ako sa vo vašom živote budú neustále diať zázraky!“ 

No comments:

Post a Comment