Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Sunday, February 17, 2013

17. február 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 17. február 2013

O integrite – ďalšie pokračovanie

V dnešnej rannej správe Paramahamsa Nithyananda znova definoval, čo je integrita. Uviedol, že ju dosiahneme iba vtedy, keď počúvame. Všeobecné vyjadrenie, ktoré hovorí mnoho učiteľov: “Akokoľvek veľa počúvate, iba vtedy keď praktizujete, dosiahnete výsledok.“ zmenil na vyjadrenie: „Akokoľvek veľa sa snažíte niečo praktizovať, iba vtedy keď počúvate, to dosiahnete“. Hovorí, že akokoľvek veľa praktizujeme, bez počúvania je to iba pokus o praktizovanie, ale nie praktizovanie. Iba vtedy keď počúvame, začne praktizovanie.

Integrita znamená ctiť si slová, ktoré sme dali sebe alebo iným, ako svoj život. Integrita nie je ani morálka, ani etika. Je za hranicami oboch. Iba vtedy, keď hovoríme slovo „Ja“, existujeme. Ak si toto slovo vo svojom vnútornom svete nepamätáme, neexistujeme. V hlbokom spánku existuje iba naše telo, ale nie my. V noci, keď si nepamätáme seba, neexistujeme. Keď existuje naše telo, to neznamená, že existujeme aj my.

Všetko začína slovom, vyhlásením, záväzkom. Napríklad aj nezávislosť Spojených štátov amerických sa začala vyhlásením, aj manželstvo začína vyhlásením. Jasne vyjadrené slovo je naplnenie. Slovo, ktoré je zvrátené a zraňuje nás, je pocit viny. Slovo, ktoré zráňa iných, je násilie. Slovo, ktoré v nás expanduje, je túžba. Slovo, ktoré nás neustále udržiava v ukončení a rozpína nás, je integrita. 
Ak sa rozhodneme, že odteraz si budeme ctiť slová, ktoré dáme sebe a iným ako svoj život, počet myšlienok v našom vnútornom priestore sa drasticky zníži. Nastane prelom v našom myslení, pretože keď si začneme byť vedomí svojho myslenia, budeme musieť naplniť každé svoje slovo. Rozpoznáme z akej úrovne myšlienka prichádza - zo strachu, žiarlivosti, chamtivosti, ega alebo arogancie a okamžite ju ukončíme. Na ukončenie môžu byť použité rôzne spôsoby – ukončenie s osobou, ktorá nám spôsobuje utrpenie, katarzia (metóda uvoľnenia pomocou zvukov) alebo unclutching. Všetky tri môžu byť použité na ukončenie každého vzorca v závislosti od jeho hĺbky. 

Ak sme jediná osoba, ktorá je za vzorec zodpovedná, treba použiť zrkadlo a urobiť proces swapoornatva. Je to proces ukončenia s osobou v zrkadle, ktorá je našou neúplnou polovicou. Keď urobíme ukončenie s osobou v zrkadle, obnovíme úplnosť v osobe v zrkadle aj v našom vnútri. Swamiji hovorí, že zrkadlo by malo byť našou Atma Murthi (osobnou deity), keď začíname našu sadhanu – duchovné praktizovanie. Iba vtedy, keď úplne ukončíme proces swapoornatva, môžeme si vybrať ozajstnú deity.

Swamiji hovorí, že veľa našich vzorcov potrebuje iba pár minút na naše ukončenie, nie náš život. Keď napríklad rodičia žiadajú svoje dieťa o to, aby nežilo sannyas z dôvodu, aby sa o nich postaralo, potrebujú ho iba ako psychiatrickú tabletku, ale nepotrebujú jeho život.

Keď prinesieme integritu do nášho myslenia, vyjadria sa v nás výnimočné schopnosti. Naša biopamäť sa prestane cítiť ako hmota a prestane žiadať jedlo zvonku. Stane sa jemnejšou a dokáže prijímať jedlo priamo z vesmíru. Neustále praktizovanie integrity vo vnútornom priestore aj navonok počas celého dňa vedie k úspešnej Nirahara samyame (praktika na dosiahnutie života bez jedla). Kto nie je úspešný, ten nepriniesol do svojho myslenia integritu. 

Keď prinesieme do svojho vnútorného priestoru integritu, prestaneme ho mrhať na komplikácie. Komplikácie, ktoré si neustále spôsobujeme, sú agamya – nahromadené karmy. Keď si prestaneme robiť komplikácie, začneme vyčerpávať tie, ktoré sme si spôsobili predtým. Tieto komplikácie sa volajú prarabdha. Keď ani nevieme, že si neustále robíme komplikácie, je to maya (ilúzia). Ak si neustále robíme v živote komplikácie, znamená to, že nepočúvame plač svojho srdca.

Swamiji hovorí, že neustále počúvanie samého seba je ajapajapa. Byť v neustálom ukončení so sebou samým je unclutching. Byť v integrite s Majstrom znamená cítiť spojenie. Keď počúvame samého seba, neustále cítime či sme sami so sebou v integrite. Každá neautentickosť nám bude odhalená a prirodzene nájdeme riešenie. Nedostatok integrity nie je nič iné ako ukladanie našich problémov pod koberec, ich hromadenie a odkladanie riešení.

Počúvanie samého seba je v duchovne prvý krok. Unclutching nie je ako vypínač, ktorým zhasneme svetlo v dome, nie je ako elektrina. Je to upratovanie, utieranie, čistenie domu. To je dôvod, prečo sa vynára viac a viac myšlienok a zmätku, keď začíname s meditáciou. Počúvajme svoj vnútorný priestor! Je to prvý krok pre meditáciu, pre život. 

Keď začneme počúvať svoj vnútorný priestor, je to začiatok integrity. Keď náš vnútorný priestor povie, že je v ňom iba ticho, vtedy sme dosiahli integritu. Kým vo svojom vnútri niečo počujeme, je to nedostatok integrity. Keď čokoľvek robíme, sedíme, riadime auto, chodíme alebo hovoríme, neustále sa počúvajme. Počúvanie samého seba nám prinesie integritu. Intenzívne počúvanie prinesie do nášho života integritu. Iba vtedy keď počúvame, dosiahneme integritu. 

Swamiji opakuje: „Akokoľvek veľa sa snažíte niečo praktizovať, iba vtedy keď počúvate, to dosiahnete.“ Iba vtedy, keď uvidíme vo svojom živote výsledok duchovnej pravdy, budeme inšpirovaní k tomu, aby sme ju žili. Všetky naše pochybnosti sú bojom so štyrmi princípmi. Iba vtedy, keď uvidíme výsledok praktizovania aspoň prvého princípu, začneme žiť aj ďalšie. 
Swamiji hovorí, že jeho inšpirácia je tak silná, že 24 hodín denne neustále rozmýšľa o tom, ako sa rozpínať smerom k iným, ako obohacovať ľudí viac a viac. Integrita, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie nemajú koniec. Pre každého sú nekonečné. Pre Swamjiho znamenajú rozpínanie sa na jeho úrovni. Pre nás majú znamenať rozpínanie sa na našej úrovni...

Swamiji vyzýva, aby sme neustále žili štyri princípy – integritu, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie seba aj iných. Ak uvidíme výsledok praktizovania aspoň prvého z nich, budeme mať radosť a inšpiráciu, aby sme žili všetky princípy. Bude pre nás radosť prispievať svetu a obohacovať nielen seba, ale aj iných. Kým nebudeme mať radosť z toho, že žijeme všetky princípy, nebudeme schopní obohacovať iných... 

No comments:

Post a Comment