Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Saturday, February 2, 2013

2. február 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 2. február 2013

Autentickosť – správna stratégia pre úspech

Iba bytosť, ktorá sa sama obohatila o štyri princípy, ich môže odovzdať. Tieto princípy sa stanú skúsenosťou iba ich žitím. 

Swamiji hovoril príklad o tom, ako niekedy hovoríme rôzne slová iba preto, aby sme niekoho uchlácholili, uspokojili. Keď niečo hovoríme prvýkrát, sme si vedomí hry, ktorú hráme pre určitý zámer. Druhýkrát stratíme moc nad naším vedomím, integritou a začneme veriť slovám, ktoré hovoríme. Druhýkrát sa každé naše slovo stane vyhlásením. Napríklad keď prvýkrát povieme, že sme zločinec, hovoríme to vedome a nemá to na nás žiadny dopad. Ale to slovo sa v nás usadí ako semienko. Keď povieme, že sme zločinec druhýkrát, je koniec. Slovo začne na nás vytvárať dopad, pretože semienko ožije. Začne sa v nás vytvárať viacnásobná osobnosť, čo spôsobí neautentický neporiadok. Po prvé - dostaneme sa do strašného zmätku, po druhé - začneme každého podvádzať, po tretie - všetko čo vytvoríme sa zničí.
Správne znalosti, vedomosti fungujú iba na základe autentickosti. Autentickosť dáva život vedomostiam, ktoré získame. Vedomosti dokážeme používať a žiť iba s autentickosťou. Inak ich zabudneme, nevieme ich používať.

Integrita spôsobí, že sa zvuky stanú realitou. Keď máme nedostatok integrity, žiadny zvuk sa nestane realitou. Iba s najvyššou integritou a autentickosťou sa zvuk, ktorý vytvoríme, stane realitou. Swamiji hovorí, že vo védskej tradícii bolo všetko riadené zvukom. Védska tradícia mala všetko, čo máme teraz. Mala lietadlá, helikoptéry, atómové bomby, mala všetko. Všetko bolo riadené pomocou zvukov, pomocou energie zvukov. Pretože sme stratili integritu a autentickosť, zvuk, ktorý vytvoríme sa prekrúti, zničí ešte skôr ako prejde cez naše hrdlo. Vo chvíli keď povieme, že vyhráme, desaťkrát si povieme, že zlyháme. Skôr ako ukončíme vyjadrenie „vyhrám“, časť v nás, ktorá má strach prehlási „zlyhám“. Zvuk je zničený skôr ako sa vytvorí. Ako môže vytvoriť výsledok? Vesmír nevie, či chceme vyhrať alebo zlyhať, čo nám má dať. Skôr ako jedna časť povie hore, druhá hovorí dole. Skôr ako jedna časť povie vpravo, druhá hovorí vľavo.

Najvyšší stupeň integrity a autentickosti je potrebný na to, aby sa najvyššie energie stali súčasťou našej reality.

Swamiji hovorí, že si myslíme, že sme manipulovaní týmto človekom alebo týmto, ale nie je to tak. My manipulujeme sami seba. Neautentickosť nie je potrebná na to, aby sme mali úspech, radosť a naplnenie. Keď si to uvedomíme, prinesie nám to úspech. Stane sa to iba vtedy keď pochopíme, že neautentickosť nie je potrebná. Myslíme si, že vo vonkajšom svete potrebujeme niekedy kúsok neautentickosti, pretože tento človek je neautentický, aj tento, aj tamten... Tí, ktorí sú neautentickí, sú v pekle. Chceme tam byť tiež? Ak bude celý svet neautentický, to neospravedlňuje našu neautentickosť.

Keď sa rozhodneme byť autentickí, vytvoríme okolo seba správny autentický svet, budeme priahnutí ku skupine autentických ľudí. Ak máme v sebe kúsok neautentickosti, budeme priťahovaní k ľuďom, ktorí sú neautentickí. Keď sa rozhodneme žiť s integritou a autentickosťou, budeme prirodzene pritiahnutí k skupine ľudí, ktorá žije autenticky. 

Či ide o úspech vonkajší alebo vnútorný, neautetickosť nie je potrebná. Nie je to správna stratégia. Neautentickosť nebola nikdy úspešná stratégia. Či chceme peniaze, vzťah, rodinu, zdravie, bohatstvo, úspech vo vonkajšom svete, naplnenie vo vnútornom svete, čokoľvek, môžeme to mať. Ale neautentickosť nie je správna stratégia. Neintegrita a neautentickosť nikdy nebudú úspešnou stratégiou.

Myslíme si, že pre vnútorný úspech potrebujeme autentickosť, ale pre vonkajší úspech si kúsok neautentickosti ponecháme. Myslíme si, že vieme, kedy sme neautentickí. Ale nie je to tak. Nie sme dosť inteligentní, aby sme neustále dokázali oddeľovať jed od mlieka. Myslíme si, že keď dáme trochu jedu do kanvy s mliekom, my sa napijeme iba mlieka a nepriateľom ponúkneme mlieko s jedom. Je to bláznovstvo!

Swamiji hovorí, že neautentickosť nebude v žiadnom prípade úspešnou stratégiou pre to, čo chceme v živote na akejkoľvej úrovni dosiahnuť. Pri neautentickosti máme v sebe zmätok a hnev, pocit, že nás všetci podvádzajú, aj život. Ale nie je to tak. To my hráte túto hru... Neautentickosť nám nepomôže k žiadnemu praktickému úspechu. Ani kúsok neautentickosti, ktorý chceme použiť na druhých...

Iba keď sami seba obohatíme o tieto pravdy a rozhodneme sa, že žiadna neautentickosť nám nepomôže, že v žiadnej stratégii nám nebude oporou, neobohatí nás, vtedy dosiahneme úspech. Autentickosť spôsobí, že sa budeme cítiť úplní.

No comments:

Post a Comment