Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Sunday, March 3, 2013

3. marec 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 3. marec 2013

Vízia o novej ére sangy (duchovnej komunity)

V úvode rannej správy Paramahamsa Nithyananda uviedol, že čoskoro bude vydaná kniha o štyroch princípoch – integrite, autentickosti, zodpovednosti a obohacovaní seba a iných. Kniha bude príručkou, ktorá pomôže vybudovať sangu v každej krajine. Svet je neustále obohacovaný prostredníctvom štyroch princípov. Swamiji hovorí: „Pokým neprijmete prelomové myšlienky, neprelomíte vaše myslenie.“ S integritou, autentickosťou, zodpovednosťou a obohacovaním prehlásil, že je inkarnácia, ktorá prišla na planétu, aby žila, vyžarovala, podieľala sa a obohacovala vesmír o tieto štyri princípy. 

Swamiji odpovedal na otázky o Krama Brahmacharya, Naishtika Brahmacharya, Sannyas a Viraja homa. Zdôraznil, že je iba našou zodpovednosťou, aby sme sa rozhodli o ich prijatí. Ak cítime pochybnosti, nerozhodnosť alebo vnútorný boj, či sme toho hodní, či sme vyvolení alebo či by sme nemali byť vyvolení Swamijim, zodpovednosť za naše rozhodnutie musíme zobrať my sami. Swamiji nám dáva silu zobrať túto zodpovednosť a byť zodpovedným aj za našu vlastnú neautentickosť. Hovorí, že on je zodpovedný iba za priebeh a vedenie procesov. Hovorí, že ktokoľvek požiada o ktorúkoľvek iniciáciu, dostane ju. Ktokoľvek sa rozhodne urobiť prísľub a zaviazať sa, Swamiji berie zodpovednosť za jeho iniciáciu, neautentickosť a za výcvik. Zaväzuje sa k tomu, že ďalej bude niesť zodpovednosť, že bude neustále pripomínať, podporovať a pomáhať žiť štyri princípy ako skúsenosť. 
Ak máme pochybnosti, ak cítime zmätok, je to v poriadku. Znamená to, že nad tým aspoň rozmýšľame, uvažujeme. Znamená to, že naša energia je zameraná správnym smerom. Ak nie sme schopní zaviazať sa k Brahmacharya alebo Sannyas, ak nie sme schopní natiahnuť sa s našou integritou do autentickosti, je potrebné zistiť kde je a aký je náš základný vzorec, ktorý tieto pochybnosti vyvoláva, snažiť sa prelomiť ho a ukončiť. 

Krama Brahmacharya je prvý krok, ktorý je nasmerovaný k životu v Sannyas a môžu sa pre nehorozhodnúť mladí ľudia, ktorí ešte nedosiahli plnoletosť. Krama Brahmacharya znamená s integritou, autentickosťou, zodpovednosťou a obohacovaním nasledovať tie isté prísahy (vrattas) ako pri Sannyas : 
Brahmacharya – žiť v celibáte
Aastheya – nekradnúť a nepoužívať bez dovolenia to, čo patrí iným
Aparigraha – praktizovať život s mnimálnym množstvom vecí 
Sathya – žiť s integritou a pravdivo voči sebe a iným
Ahimsa – byť nenásilný v myšlienkach, slovách a činnostiach smerom k sebe a iným 
Ak sa človek po dosiahnutí plnoletosti rozhodne vydať alebo oženiť, je možné vzdať sa týchto prísľubov. 

Naishtika Brahmacharya je vyšší stupeň iniciácie do života v Sannyas. O iniciáciu je možné požiadať po dovŕšení plnoletosti. Po získaní iniciácie nie je možné vzdať sa týchto neodvolateľných prísľubov a vydať sa alebo oženiť. Ak z nejakých dôvodov, neautentickosti alebo nevedomia dôjde k zlyhaniu a porušeniu prísľubov, je možné urobiť prayaschitu (pokánie), prísľuby obnoviť a vrátiť sa do priestoru inregrity, autentickosti, zodpovednosti a obohacovania a žiť ich ďalej. 

Po prijatí Sannyas nie je možné ani len dovoliť, aby existoval priestor na zlyhanie. Je potrebné byť neustále v priestore ukončenia. Nesmie existovať ani len strach zo zlyhania.

Viraja homa je proces, cez ktorý Swamiji prinúti samotnú bioenergiu a biopamäť žiť štyri princípy a päť vrattas s integritou, autentickosťou, zodpovednosťou a obohacovaním. To spôsobí, že množstvo vnútorných bojov a trápení v priebehu sekundy zmizne v ohni. Swamijiho bioenergia a biopamäť je naplnená týmito princípmi, preto vyžaruje veľkú silu - silu žiť tieto princípy bez námahy. Táto sila bude k dispozícii ihneď po iniciácii. Stane sa to jediným dotykom Swamijiho. Štyri princípy sa stanú samotnou biopamäťou, ktorú nebude možné zmeniť. 

Swamiji opakuje, že nám dáva silu a zodpovednosť vybrať si inicáciu, ktorú chceme. Naďalej berie zodpovednosť za to, že nás bude podporovať, že nás urobí kvalifikovanými pre to, čo si vyberieme, že nás bude neustále obohacovať a dovedie nás do stavu brahmacharya alebo sannyas.

Swamiji uviedol svoju predstavu o fungovaní sangy. Hovorí, že každý ašrám bude nezávislá organizácia (pheeta), za riadenie ktorej bude mať zodpovednosť každý. Je iba na integrite, autentickosti a zodpovednosti sangy, pre aký projekt sa rozhodne a zoberie kolektívnu zodpovednosť. Každý projekt by mal prinášať obohacovanie a sveta o štyri princípy. Všetky rozhodnutia budú v rukách sangy. Swamiji hovorí, že nám dáva k dispozícii energiu, sily a schopnosti, ale nebude do ničoho zasahovať. Takto otvára dvere novým možnostiam. 

Každý by mal mať zodpovednosť, každý by mal mať príležitosť prejaviť sa cez štyri princípy a obohacovať tak ďalších. Swamiji hovorí, že ak máme strach zobrať zodpovednosť, je to prejav našej neautentickosti. Keď budeme mať zodpovednosť, ľudia nás budú vystavovať našej neautentickosti. Ľudia sa budú navzájom vystavovať neautentickosti. Aj ten, kto je neautentický, má právo vystaviť nás našej vlastnej neautentickosti. To je správny spôsob ako rásť, ako si navzájom pomáhať rásť. 

Každý člen sangy by mal zobrať zodpovednosť a neustále žiť štyri princípy. Sanga by sa mala navzájom podporovať, pomáhať si a neustále obohacovať život iných o štyri princípy. 

No comments:

Post a Comment