Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Monday, March 4, 2013

4. marec 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 4. marec 2013

Sangu riadi zodpovednosť

V dnešnej rannej správe Paramahamsa Nithyananda popísal ako štyri princípy napĺňajú úlohu vodcovstva. Či pôsobíme ako vodca centra alebo ako ctiteľ, ktorý žije bežný život alebo ako vodca svetskej organizácie, keď konáme s integritou, autentickosťou, zodpovednosťou a obohacovaním iných, inšpirujeme každého okolo nás, aby robil to isté. 

Swamiji hovorí, že odhalil a dal svetu štyri princípy a je iba na nás, ako ich dokážeme absorbovať a žiť. Každý z nás musí zobrať zodpovednosť za to, aby zosúladil svoj život s týmito princípmi. Hovorí, že nechce určovať žiadne pravidlá. Chce iba to, aby tieto princípy boli aplikované autenticky. Hovorí, že verí nášmu srdcu a autentickosti a nestratí v nás nádej, aj keď nebudeme autentickí. Jediné pravidlo, ktoré dal je, že keď odhalíme vlastnú neautentickosť, nikdy si nepovedzme: „To je ok!“ Štyri princípy sú ako svetlo, ktoré nás vedie. Neustále sa v nich trénujme a ukážme ich svojim vlastným životným štýlom, ktorý bude na nich založený.

V sange musíme žiť štyri princípy a inšpirovať nimi iných. Všetko by sa malo riešiť iba na základe týchto princípov. Swamiji zdôrazňuje, že musíme inšpirovať ľudí, aby cítili nadšenie žiť tieto princípy.
Swamiji otvoril ďalšiu úroveň autentickosti. Chce, aby všetko čo má byť určené pre jeho potrebu (jedlo, oblečenie, bývanie, osobné veci, výdavky na cestovanie a životný štýl), schvaľovala sanga. Iba vtedy, keď presvedčí, že je to potrebné a sanga bude súhlasiť, dostane to. Majú právo pýtať sa, musia byť autentickí a neschvaľovať všetko iba preto, že sa jedná o Swamijiho. 

Swamiji sa rozhodol, že musí dokázať svoju autentickosť aj deťom v Gurukul (škole). Deti sú prirodzene autentické a priame. Nie sú prefíkané, nerobia rozhodnutia na základe žiadnej politiky, preto priamo upozornia aj samotného Swamjiho, keď nebude integrovaný a autentický. Swamiji zdôrazňuje, že každé rozhodnutie by malo byť urobené na základe otázky: „Prinesie to obohatenie o štyri princípy?“ Iba vtedy, keď Swamiji presvedčí deti o potrebe niečo mať a o tom, že to obohatí jeho aj iných o štyri princípy, bude to mať.

Swamiji prehlásil, že všetko čo dostane patrí sange a musí to byť použité na jediný účel – na priame posilnenie štyroch princípov. 

Swamiji hovorí, že každý vodca centra by mal byť „oblečený“ do štyroch princípov, nech sa deje čokoľvek. Mal by cítiť neustále nadšenie a jeho záväzok žiť podľa štyroch princípov by mal byť neotrasiteľný. Upozorňuje na to, že ľudia budú za vodcom prichádzať s rôznymi problémami a budú ho presviedčať, že štyri princípy nie sú dobré a nepomáhajú riešiť problémy. Budú sa neustále snažiť ospravedlňovať, prečo sami nenasledujú tieto princípy. Takisto sa budú snažiť dokázať, že vodca sám nežije podľa týchto princípov. Swamiji zdôrazňuje, že vodca musí zobrať zodpovednosť za neautentickosť každého.

Swamiji vyzýva, že musíme mať tieto princípy vtlačené do nášho bytia. Musíme mať trpezlivosť, nestrácať nádej v ľudí a presvedčiť ich, že žijeme podľa týchto princípov. Neustále sa musíme trénovať v autentickosti. Zdôrazňuje, že každý problém v živote by sa mal riešiť iba na základe štyroch princípov. 

Swamiji hovorí, že jediné čo ho robí šťastným je, keď žijeme štyri princípy. Nič iné ho neurobí šťastnejším ako je teraz. Každá jeho bunka sa cíti naplnená keď vidí, že žijeme tieto princípy. Vyhlásil, že jedine štyri princípy budú životom a skúsenosťou jeho samotného a sangy. 

Keď žijeme štyri princípy, počet konfliktov sa zníži. A ak sa vyskytne nejaký konflikt, riešme ho iba na základe týchto princípov – integrita, autentickosť, zodpovednosť, obohacovanie seba a iných. 

No comments:

Post a Comment