Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Sunday, March 17, 2013

17. marec 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 17. marec 2013

Integrita vylieči vaše vzťahy

V dnešnej rannej správe Paramahamsa Nithyananda hovoril o tom, ako byť v integrite a ako rozpínať vzťahy s inými.

Vzťahy existujú na rôznych úrovniach. Včera Swamiji rozprával o tom ako integrita priamo vytvára vzťah so sebou samým. Je to prvá úroveň vzťahov – schopnosť sedieť so sebou, cítiť vnútorný mier a ukončenie so sebou samým. Integrita spôsobí, že sa budeme sami so sebou cítiť pohodlne. Ukončenie so sebou samým je možnosťou ako zastaviť vznik ochorení. Swamiji hovorí: „Keď ste sami so sebou v integrite, začne sa diať tak veľa úžasných vecí. Zmizne možnosť pre vytvorenie nových chorôb, pretože zdrojom každej choroby je neukončenie, neúplnosť. Integrita dokáže zastaviť vznik nových ochorení. Autentickosť dokáže zastaviť a vyliečiť choroby, ktoré vznikli už skôr.“ 
Keď začneme myslieť s integritou, každé slovo, každá túžba sa stane pre nás záväzkom. Keď budeme vedieť, že každé slovo je záväzkom a musíme si ho vážiť, budeme robiť iba vedomé záväzky, budeme hovoriť vedome. Swamiji hovorí, že máme veľa znalostí o veciach, ktoré sa dejú okolo nás, ale nie o tom, čo sa deje v našom vnútri. Keď prinesieme integritu do nášho myslenia, vždy budeme vedieť, čo sa deje v našom vnútri. Ukončenie, úplnosť spôsobí, že sa budeme sami si sebou cítiť pohodlne.

Swamiji opakuje, že keď si nebudeme vážiť slová, ktoré sme dali sami sebe, stratíme sebadôveru a rešpekt voči sebe. Keď si nebudeme vážiť slová, ktoré sme dali iným, oni stratia dôveru a rešpekt k nám. Rešpekt a dôvera k sebe samému a rešpekt a dôvera iných k nám sú našim životom. 

Iba vtedy keď si vážime slová, ktoré sme dali iným, existuje vzťah. Swamiji hovorí: „Aj keď budete mať vzťah iba s jediným človekom, váš život bude iný. Dodá vám silu. Budete mať nielen sebadôveru, ale aj silu. Každý človek, s ktorým budete mať integrovaný vzťah, vás bude vedome obohacovať.“ 

Vzťahy, ktoré máme, nie sú niečo vonkajšie. Sú vyjadrením nás samých. Sú vyjadrením a premietnutím toho, aký vzťah máme sami so sebou. Vzťah, ktorý máme sami so sebou, premietame do vzťahu, ktorý máme so svetom. Keď prinesieme integritu do nášho života, to znamená keď si budeme vážiť slová, ktoré sme si dali alebo ich ukončíme, zvýši sa naša sebadôvera aj dôvera iných v nás. Zníži sa počet konfliktov, začneme byť úspešní a získame vnútorné naplnenie. Začne v nás prúdiť život.

Swamiji vysvetľuje, že ľudské bytosti nehľadajú trvalé riešenia, ale iba útechu. Trvalé riešenia sú oveľa jednoduchšie a rýchlejšie ako dočasné. Ak chceme iba dočasné riešenia, znamená to, že naša myseľ nie je dosť inteligentná, že je unudená, lenivá a nedovolí nám, aby sme praktizovali ani jednoduché riešenia. Swamiji hovorí, že dočasné riešenia sú viac populárne. Sú ako instantné jedlo v reštauráciách ako sú napríklad MacDonald´s alebo pizérie. Vieme aký vplyv majú na naše telo!

Trvalé riešenia prinesú výsledky okamžite, aj keď sa nám bude zdať, že to bude trvať roky. Keď sme leniví, vtedy hľadáme iba dočasné riešenia. Swamiji však ponúka trvalé a okamžité riešenia. Hovorí, že ich nemusíme praktizovať roky. Stačí sa rozhodnúť a začať hneď teraz! Integrita je veľmi silný proces. Každý okolo nás hneď bude vedieť, že žijeme s integritou. Keď sa integrita stane našim štýlom myslenia, budeme si užívať dôveru voči sebe, dôveru iných v nás a dôveru vesmíru v nás.

Swamiji vyzýva: „Používajte iba riešenia, ktoré sú založené na trvalom vyriešení problémov. Keď prinesiete integritu do vzťahov s inými, keď si budete vážiť slová, ktoré ste im dali, spôsob akým vás vnímajú a spôsob akým vnímate vy sami seba sa okamžite zmení. Integrita priamo obnoví spôsob, akým sa iní pozerajú na vás a akým sa vy pozeráte na seba. S integritou sa zvýši vaša sedôvera aj dôvera iných vo vás.“ Keď prinesieme do našich vzťahov integritu, vnesie to do nich viac priateľstva. Priateľstvo prináša do vzťahov šťavu a rozvíja ich. 

Integrita znamená poznať cieľ a vedieť ako sa tam dostať. Je ako GPS, ktoré nás vždy dovedie do cieľa. Bez integrity nevieme kam ideme, akou rýchlosťou a aj keď dosiahneme cieľ, je to iba náhoda. S integritou sú naše možnosti a vôľa zosúladené. Swamiji hovorí: „Iba s integritou budete poznať skutočný cieľ vášho života, každého vzťahu. Budete vedieť prečo by ste mali mať peniaze, robiť meditáciu, mať svojho guru a všetko čo máte. Bude vám to jasné iba s integritou. Byť v integrite s inými je jediný spôsob ako vytvoriť s nimi vzťahy. Je to okamžité a trvalé riešenie, ktoré môžete praktizovať hneď teraz. Integrita môže vyliečiť vzťahy, ktoré máte.“ 

No comments:

Post a Comment