Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Tuesday, March 26, 2013

26. marec 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 26. marec 2013

Vybudujte si správnu logiku


V dnešnej rannej správe Paramahamsa Nithyananda pokračoval v rozprávaní o druhom princípe, o autentickosti. Rozprával o tom ako autentickosť rozpína naše možnosti.

Priestor možností, neustále žiť v priestore možností je najvyššie bohatstvo. Ako je možné dosiahnuť priestor možností? Keď je to, čo robíme, v súlade s tým, čo chceme robiť a keď je naše vnímanie seba v súlade s tým ako sa ukazujeme pred svetom, potom to, ako nás vnímajú iní, nás bude podporovať. Keď sú naša vnútorná a vonkajšia podoba v súlade, to aký obraz majú o nás iní, nás bude podporovať. Čokoľvek budeme robiť, to ako nás vidia iní, nás bude neustále obohacovať. Keď cítime bezmocnosť, ľahostajnosť a priestor „nemožností“, potom to, ako vnímame sami seba (naša mamakara), nie je vybudované na správnom základe. Ľudia, ktorí nemajú svoju mamakaru vybudovanú na základe pochopenia štyroch princípov, sa neustále trápia myšlienkami o „nemožnostiach“. Tieto myšlienky sú posilňované vtedy, keď nemáme správne vybudovanú našu mamakaru. 
Swamiji hovorí, že so správnou mamakarou budeme ako satelitné centrum, cez ktoré bude našimi myšlienkami inšpirovaný a ovplyvnený celý svet. Swamiji vysvetľuje: „Musíte sa správnym spôsobom ustáliť v myšlienkach, ktoré o sebe máte. Musíte správne ustáliť vaše myšlienky, ktoré o sebe máte. Možno vaše myšlienky o sebe ešte nie sú správne vybudované na princípoch integrity, autentickosti, zodpovednosti a obohacovania. Iba sila integrity a autentickosti vám môže priniesť naplnenie v každom smere. Bohužiaľ, ľudské bytosti vždy žiadajú nejaké rýchle riešenia. Najrýchlejšie riešenie sú tieto štyri princípy! Začnite ich žiť hneď teraz a uvidíte ich účinok vo vašom živote. Váš život môže byť pretransformovaný, keď prijmete do vášho srdca tieto štyri princípy bez pokrytectva.“

Zmena vo vnímaní seba samého, rozhodnutie zmeniť vnímanie o sebe a to, ako sa premietame navonok, automaticky spôsobí, že pohľad iných na nás podporí to, čo chceme dosiahnuť alebo čo chceme robiť ako našu životnú misiu. Keď pohľad iných podporuje náš vnútorný a vonkajší imidž, tomu sa hovorí priestor možností. Čokoľvek sa rozhodneme urobiť, budeme vedieť, že je to možné. Priestor možností je to najvyššie bohatstvo. Vedieť, že všetko je možné, je to najvyššie bohatstvo.

Swamiji vyzýva: „Prineste autentickosť do vášho myslenia tým, že budete intranalyzovať. Intranalyzovať znamená internalizovať (zvnútorňovať) a analyzovať zároveň. Znamená to zvnútorňovať zároveň s analýzou a analyzovať so zámerom zvnútornenia.“ Swamiji vysvetľuje, že zvyčajne analyzujeme so zámerom odmietnutia. Keď do nášho vnútra vstúpi tzv. logika, nechce robiť žiadne zvnútorňovanie. Chce všetko iba odmietať, ničiť, demolovať. Swamiji hovorí: „Logická analýza je ako ideologickí zločinci. Vstúpi do vášho vnútra a netrápi sa nad ničím. Všetko demoluje. Neexistuje logická analýza, ktorá má pred niečím rešpekt. Toto sa stalo vzorcom vašej logiky.“

Swamiji uviedol príklad jednej časti médií, ktorej chýba chápanie o tom, čo je správne alebo nesprávne. Tieto médiá ničia všetko, čo sa týka hinduizmu. V posledných dňoch vytvorili kontroverziu o posvätných oslavách. Kritizujú, že sa pri rituáloch používa pár litrov vody, ale nemajú v pozornosti koľko peňazí, koľko vody sa premárni pri natáčaní filmov a reklamy. Prečo médiá neriešia znečistenie rieky Yamuna? Prečo urážajú hinduizmus, posvätné oslavy, keď sa do oceánu vypúšťa toľko špiny? Prečo riešia pár litrov vody, ktoré sa používajú pri náboženských oslavách a nezaoberajú sa tým, koľko vody sa premrhá pri výrobe alkoholu? Nikto nehovorí o tom ako sa znečisťujú rieky, atmosféra, životné prostredie. 

Médiá majú záujem iba o ničenie, nie o zvnútorňovanie. Neustále sa snažia očerňovať princípy Hindu tradície a ničiť oslavy, ktoré sú identitou hinduistov. V hinduizme ľudia žijú s Bohom a náboženskými oslavami si pripomínajú minulosť veľkých inkarnácií a udržiavajú ich prítomnosť nažive. Swamiji hovorí: „Voda, ktorá pristála na planéte Zem, je tu len preto, aby sme ju používali pri oslavách, aby sme oslavovali slávu Boha!" Vysvetľuje, že ľudské bytosti potrebujú určitý druh zábavy. Hindu tradícia ponúka oslavy, ktoré sú prípravou na osvietenie! Ľudia, ktorí si užívajú prítomnosť Boha, sa nikdy nestanú teroristami, ale slušnými, šťastnými ľuďmi so stabilnými rodinami.

Swamiji znova zdôrazňuje, že intranalizovanie t.z. analyzovanie so zámerom zvnútorňovania, prijatia, je pre náš život veľmi dôležité. Vyzýva: „Vytvorte si logiku, ktorá bude analyzovať so zámerom prijatia, nie so zámerom ničiť a neustále odmietať. Vytvorte si logiku, ktorá bude analyzovať so zámerom prijatia, aby vaša autentickosť a integrita mohli vytvoriť vaše nové ja.“ 

No comments:

Post a Comment