Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Saturday, March 23, 2013

23. marec 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 23. marec 2013

Majte správny vzťah k bohatstvu

V dnešnej rannej správe Paramahamsa Nithyananda rozprával o tom ako prvý princíp života, integrita, rozpína naše bohatstvo, schopnosť vytvárať a oslavovať bohatstvo. Swamiji pripomenul definíciu integrity. Integrita znamená, že naplníme slová a myšlienky, ktoré sme dali sebe alebo iným a zažijeme stav poornatva – naplnenie a ukončenie so sebou a životom.

Bohatstvo znamená, že máme zdroje vo vnútri aj navonok a sú nám dostupné na to, aby sme naplnili to, čo cítime ako svoj životný zámer. Bohatstvo nie je obmedzené iba na nuly na našom účte alebo na infraštruktúru, ktorá je nám prístupná. Bohatstvo sú prostriedky v našom vnútornom aj vonkajšom svete, ktoré nám pomôžu naplniť náš životný zámer, pre ktorý sa rozhodneme.
Ako integrita rozpína naše bohatstvo? Swamiji vyzýva, aby sme sa pozreli do svojho vnútra a opýtali sa, či chceme, aby bohatstvo existovalo v našom živote. Hovorí, že možno sme chamtiví mať bohatstvo, ale nie sme pripravení zobrať zodpovednosť, ktorá s ním prichádza. Pokračuje: „Na to, aby ste získali bohatstvo, musíte zobrať zodpovednosť. Na to, aby ste vlastnili, musíte zobrať určitú zodpovednosť. Na oslavovanie jeho existencie musíte tiež zobrať určitú zodpovednosť. Aj na míňanie musíte zobrať istú zodpovednosť. Pozrite sa do svojho vnútra. Máte toľko nenávisti ku všetkým týmto zodpovednostiam. Ako môžete povedať, že chcete bohatstvo? Keď budete s integritou analyzovať aký je váš vnútorný prístup k bohatstvu, pochopíte, že sa ho bojíte a nenávidíte ho. Taká je pravda.“ 

Swamiji vysvetľuje, že strach zo zodpovednosti a chamtivosť po bohatstve idú ruka v ruke. V našom vnútornom priestore cítime túžbu po bohatstve, ale nie sme pripravení zobrať zodpovednosť, ktorá s ním prichádza. Keď iba čakáme na to, že ho jedného dňa získame, že sa to udeje zvonka, možnosť, že to tak bude je preč. Keď zoberieme zodpovednosť za našu túžbu a chamtivosť v našom vnútri, prelom sa udeje zvnútra. Vtedy nastane rozpínanie a bohatstvo sa udeje. Ak máme iba túžbu, ale nie sme pripravení zobrať zodpovednosť, strach bude na nás útočiť zvonku a možnosť na život bude preč. Je na nás, či náš život bude iba bojom medzi strachom a chamtivosťou alebo zvíťazí zodpovednosť. Swamiji hovorí: „Zodpovednosť neustále vyhlasuje vodcovstvo, víťazstvo!“ Vyzýva, aby sme strávili čas sami so sebou a opýtali sa, či sú naše myšlienky o bohatstve, peniazoch integrované s našou túžbou a zodpovednosťou.

Práca nás nemusí unavovať. Je to nesprávne pochopenie, ktoré nás učí spoločnosť. Ľudské bytosti majú iba dvoch nepriateľov: únavu a nudu. Keď ich budeme podporovať, vytvoríme si nesprávne vzorce. Keď sa nudíme pri určitej činnosti, vytvárame únavu, prebúdzame ju a privolávame. Privolávame si aj depresiu. Swamiji vyzýva, aby sme s integritou preskúmali svoj vnútorný priestor. Zistíme, že vždy keď nechceme zobrať zodpovednosť, privolávame a prebúdzame únavu, nudu, strach. Niekedy používame aj chamtivosť iba ako náhradu za skutočné bohatstvo! Swamiji pokračuje: „Vy viete, že na užívanie bohatstva musíte zobrať zodpovednosť. Ale vy ju nechcete zobrať! Takže čo urobíte? Budete o ňom iba fantazírovať. Budete si ho iba predstavovať. Vaše fantázie, túžby a chamtivosť sú iba náhradou za alkohol, drogy. Ak máte vzorec používania alkoholu a drog, ak sa toho bojíte, začnete používať fantazírovanie a túžbu po bohatstve ako ich náhradu. Fantazírovanie a túžba sú veľmi silné náhrady za alkohol.“

Náš vzťah s bohatstvom je taký, že nechceme za neho zobrať zodpovednosť a vytvoriť ho ako realitu. Chceme mať bohatstvo iba ako predstavivosť, fantáziu, ktorá nám pomôže pokračovať v našom živote, keď je naša realita pre nás veľmi ťažká. Mať bohatstvo je však oveľa ľahšie... Swamiji vysvetľuje, že védska tradícia nikdy nebola proti bohatstvu, ale proti fantázii o bohatstve. Vyzýva, aby sme mali správny vzťah k bohatstvu. Mal by to byť stabilný, zodpovedný vzťah, nie fantazírovanie a predstavivosť. Aby sme vytvorili, žili a oslavovali bohatstvo, musíme zobrať zodpovednosť. 

Iba tí, ktorí majú integritu, budú schopní získať, žiť a oslavovať bohatstvo. Bez integrity ho budú iba mať, ale nebudú ani vedieť koľko ho majú a nebudú si ho užívať. Keď získame bohatstvo s integritou, budeme ho žiť a oslavovať. Bohatstvo vytvorené integritou prinesie naplnenie pre nás aj pre náš životný zámer.

Často si spájame aroganciu a agresivitu ľudí s tým, že sú bohatí. Radšej nechceme bohatstvo, aby sme neboli ako oni. Bojíme sa, že budeme rovnako arogantní a egoistickí. Ale aj bez bohatstva, môžeme byť takí z iného dôvodu. Swamiji hovorí, že aj chudoba nás môže urobiť arogantnými rovnako ako peniaze. Mnohí tzv. chudobní ľudia sú oveľa arogantnejší. Dožadujú sa oveľa viac, než za čo sú schopní zobrať zodpovednosť alebo čoho sú hodní. Bohatí ľudia musia mať veľa skúseností so spoločnosťou, čelia mnohým veciam z jej strany, preto sa stanú slušnejšími a skromnejšími. Ak sa rozhodneme, že nechceme byť bohatí, aby sme sa nestali arogantnými, otáčame sa bohatstvu chrbtom. 

Veľakrát si začneme užívať chudobu kvôli sebaľútosti, ktorú nám prináša. Myslíme si, že chudoba znamená, že máme pravdu, že sme neurobili nič zlé. Myslíme si, že bohatí klamú a podvádzajú, preto majú bohatstvo. Nie je to však pravda. Je to nesprávny vzorec. Sú to len povery, ktoré si užívame a ktorými ospravedlňujeme, že nechceme zobrať zodpovednosť za to, aby sme mali bohatstvo aj my. Tí, ktorí nemajú bohatstvo, majú nenávisť voči tým, ktorí ho majú a rozširujú povery o tom ako ho získali. Swamiji hovorí: „Nie ste ochotní zobrať zodpovednosť za to, aby ste ho získali a nedovolíte ľuďom, ktorí prevzali zodpovednosť, aby si ho užívali v pokoji. Tomu hovorím vedomie chudoby. Toto je mentalita žobrákov.“

Nenávisť k tým, ktorí majú bohatstvo, vedie k väčšiemu chaosu a zmätku, ale nedovedie k riešeniu. Swamiji vysvetľuje: „Život vám môže priniesť riešenie iba vtedy, keď zoberiete zodpovednosť. Každý by mal zobrať zodpovednosť za to, aby mal bohatstvo. Keď preberiete zodpovednosť, nebudete mať nenávisť k tým, ktorí ho majú ani k tým, ktorí ho nemajú. Ľudia, ktorí majú bohatstvo, sa snažia potláčať tých, ktorí ho nemajú. Ľudia, ktorí ho nemajú, zase nenávidia ľudí, ktorí ho majú. Toto je tzv. večný boj, ktorý neustále pokračuje. Prevzatie zodpovednosti za vytvorenie bohatstva, vlastnenie a oslavovanie – iba toto môže vyriešiť váš problém na úrovni jedinca, spoločnosti, celej krajiny alebo aj samotného vesmíru.“

No comments:

Post a Comment