Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Friday, March 22, 2013

22. marec 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 22. marec 2013

Obohacovanie iných vás naplní

V dnešnej rannej správe Paramahamsa Nithyananda rozprával o tom, ako obohacovanie rozpína naše vzťahy so sebou a inými. Obohacovanie je jediný možný spôsob ako môžeme vytvoriť vzťah s vesmírom a inými. Swamiji hovorí, že vzťah s inými môžeme vytvoriť mnohými spôsobmi - cez žiadostivosť, strach, zmätok, žiarlivosť, potrebu pozornosti, nenávisť. Nič z toho nám však neprinesie rozpínanie a neurobí nás silnejšími.

Základným princípom toho ako vytvárame svoj vzťah s inými, by malo byť obohacovanie. Swamiji hovorí, že obyčajné ľudské bytosti vytvárajú vzťahy s inými rôznymi spôsobmi - pomocou žiadostivosti, strachu, zmätku, žiarlivosti, potreby pozornosti. Najlepším spôsobom ako komunikovať s inými, ako s nimi vytvárať vzťah, aby nás to rozpínalo a robilo silnejšími a úplnými, je obohacovanie. Či ide o vzťah s inými alebo vzťah s Bohom, malo by to byť s prístupom obohacovania. Naša tvorivosť je to, čím môžeme obohatiť Boha. Swamiji vysvetľuje, že naša tvorivosť je to, čím prispievame vesmíru. Je to niečo čo v ňom nebolo, čo sme vytvorili a vyjadrili. Všetko potrebné na to, aby sme vyjadrili svoju tvorivosť, možno vo vesmíre bolo. Ale to, že sa deje, že ju vyjadrujeme a podieľame sa o ňu, je náš príspevok vesmíru. 
Swamiji vysvetľuje: „Či sa pozeráte na seba alebo na iných, pozerajte sa na všetko z jediného uhla: Ako môžem obohatiť? Keď sa pozeráte na seba, pýtajte sa: Ako môžem obohatiť seba? Vyliečite tak sami seba, budete sa cítiť sami so sebou pohodlne. Takisto keď sa pozeráte na iných, pýtajte sa: Ako ich môžem obohatiť? Len vďaka tomuto prístupu zažijete advaita, nedualitu. Nech je prístup ako obohatiť seba a iných spôsobom akým komunikujete. Jedna z dôležitých právd o živote, ktoré musíte pochopiť a rozjímať nad ňou je, že obohacovanie iných vás neustále rozpína, rozpína možnosti vášho života. Obohacovanie iných neustále rozpína možnosti vášho života. Keď budete žiť s princípom obohacovania v každej oblasti, váš život bude nádherný a bude plynúť ľahko. Obohacovanie iných, tento princíp, vás posilní, naplní, urobí vás úplnými.“

Swamiji zdôrazňuje, že prvá vec, ktorú musíme urobiť, je nájsť „mazanie“ pre naše vnútorné myslenie. Ak je v našom vnútri podráždenie, vzniká trenie. Možno máme logické argumenty, prečo neobohacovať iných, keď to oni nerobia pre nás. Tieto argumenty budú ako burina v našom vnútri, ktorá nás bude zožierať. Budeme mať množstvo dôvodov, faktov, pretože vo svete ich môžeme nájsť koľko chceme a pre čokoľvek chceme. Swamiji vyzýva, aby sme odstránili toto trenie v myslení. Keď sa pýtame prečo obohacovať iných, keď nie sú ani pripravení prijímať to, môžeme v tom pokračovať. Ale s týmto trením sa budeme scvrkávať. Toto trenie spôsobuje, že sa naše rozmýšľanie scvrkáva a nebudeme schopní rozpínať sa. Toto trenie spôsobuje negativitu v našom myslení. Prvý krok pre dosiahnutie úspechu je priestor pozitivity, potom priestor možností, potom priestor vodcovstva a priestor osvietenia. Až keď odstránime trenie v našom myslení, udeje sa v nás priestor pozitivity. Keď začneme deň s prístupom obohacovania, mali by sme vedieť prečo by sme mali obohacovať.

Život sa nám deje vďaka iným. Swamiji vysvetľuje, že nás tvorí niekoľko identít. Každá z nich bude úplná až vtedy, keď bude naplnený druhý koniec. Ak máme identitu matky, syn je druhým koncom. Ak máme identitu syna, otec je druhým koncom. Ak máme identitu zamestnanca, náš šéf je druhým koncom. Iba keď bude naplnený druhý koniec, budeme naplnení aj my. Myslíme si, že nikdy nedokážene naplniť druhý koniec a ani sme s tým nezačali. Swamiji hovorí, že vždy začíname s negatívnymi možnosťami a nikdy neurobíme ani prvý krok.

Nikdy nebudeme cítiť úplnosť, kým nebude naplnený druhý koniec. Stačí odstrániť trenie v našom vnútri, ktoré máme o druhom konci. Keď ho odstránime, druhý koniec bude vyliečený. Mazaním na odstránenie trenia je prístup obohacovania. S týmto prístupom sa budeme cítiť naplnení aj v akomkoľvek povolaní, ktoré robíme.

Swamiji hovorí: „So správnym pochopením je všetko obohacovaním. So správnym pochopením je každý obohacovaný. Potrebujete mať iba správne pochopenie a posun vo vašom chápaní. Vaše činnosti sa jednoducho zmenia, váš spôsob vnímania sa zmení.“ Až keď budeme obohacovať ľudí na druhom konci, keď oni budú úplní, budeme úplní, naplnení aj my. Keď nebude naplnený druhý koniec, ani my nebudeme naplnení. Každá snaha o naplnenie seba bez toho, aby sme naplnili iných, bude iba nezodpovedný odpočinok. Keď budeme pripravení naplniť iných, oni budú pripravení naplniť nás. Swamiji vyzýva, aby sme sa pokúsili používať princíp obohacovania, aby sme začali rozmýšľať z uhla ako obohatiť iných. Naplniť iných je veľmi jednoduché, pretože každý z nich čaká na to, aby mohol naplniť nás... Ak cítime s niekým neúplnosť, aj on cíti neúplnosť s nami. Nikto nás nechce využiť ani oklamať... 

Trenie neúplnosti spôsobuje naše scvrkávanie. Ak cítime vnútorné trenie, nebude možné rozpínanie ani v našom myslení. Swamiji vyzýva: „Pridajte mazivo obohacovania ako postoj vo vašom bytí.“ 

No comments:

Post a Comment