Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Sunday, March 10, 2013

10. marec 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 10. marec 2013

Transformácia vašej negativity je schopnosťou Šivu

V dnešnej rannej správe Paramahamsa Nithyananda hovoril o Shivaratri. Je to sviatok v Hindu tradícii, ktorý sa každý rok oslavuje na vyjadrenie úcty Šivovi – najvyššiemu Bohovi. Shivaratri je deň, kedy nadčasovosť vstúpila do priestoru času. Tento deň je najstaršou oslavou, pretože dnes sa začal počítať čas!

Swamiji vysvetľuje, že Shivaratri je deň, kedy sa nadčasovosť, bezmennosť a beztvarosť objavila v priestore času, mena a tvaru ako Arunachaleshwara. Objavila sa, aby vyriešila konflikt medzi Brahmom (stvoriteľom vesmíru) a Višnuom (udržiavateľom vesmíru) a dala im osvietenie. 

Konflikt vznikne iba vtedy, keď sú na oboch stranách prítomné egá. Egá sú zodpovedné za vznik konfliktu. Ak jedna zo strán nemá ego, konflikt nenastane. Pre každý konflikt sú potrebné dve egá, ktoré nie sú pripravené riešiť, prevziať zodpovednosť, byť autentické a zobrať zodpovednosť za neautentickosť iných. Konflikt je možný iba vtedy, keď chýba integrita, autentickosť, zodpovednosť za vlastné skutky, zodpovednosť za nezodpovednosť iných a princíp obohacovania. Keď chýba princíp obohacovania, je to sebeckosť. Konflikt je možný iba vtedy, keď chýbajú všetky štyri princípy. Konflikt medzi Brahmom a Višnuom sa týkal toho, ktorý z nich je dôležitejší, významnejší. Jeden druhého vystavovali neautentickosti, ale neboli schopní uvedomiť si vlastnú neautentickosť a zobrať zodpovednosť za neautentickosť toho druhého. 
Každý, kto je zviazaný v priestore času, mena a tvaru, musí zobrať zodpovednosť za nezodpovednosť iných. Ak na to zabudne, vznikne konflikt. Ľudia, ktorí necítia zodpovednosť ani za svoje vlastné skutky, žijú v chudobe. Neznamená to vo fyzickej chudobe, ale na nízkej úrovni existencie, na úrovni zvierat. Ľudia, ktorí berú zodpovednosť za svoje skutky, sú ľudskými bytosťami. Ľudia, ktorí berú zodpovednosť aj za nezodpovednosť a neautentickosť iných, za ich skutky, sú vodcami. 

Brahma ani Višnu neboli pripravení uvedomiť si svoju vlastnú neautentickosť a prevziať zodpovednosť za neautentickosť toho druhého. Swamiji hovorí: „Uvedomte si jednu pravdu. Vo chvíli keď máte konflikt, stratíte svoj najvyšší vnútorný priestor. V tomto priestore neexistujú žiadne konflikty. Keď máte konflikt, váš najvyšší vnútorný priestor je stratený. Brahman aj Višnu stratili tento priestor, preto sa celý vesmír ocitol v stávke! Jeden „chlapík“, ktorý bol zodpovedný za všetko, musel prísť a každého zachrániť, musel zobrať zodpovednosť za nezodpovednosť a neautentickosť každého, vstúpil do priestoru času, mena a tvaru ako Arunachaleshwara. Objavil sa Mahadeva (Šiva), aby učil pravdu tých, ktorí sú zviazaní v priestore času, mena a tvaru. Každý, kto je zviazaný priestorom, časom, menom a tvarom musí zobrať zodpovednosť za svoju existenciu. Mahadeva sa zjavil, aby vyriešil konflikt a pripomenul Brahmovi aVišnuovi, aby zobrali zodpovednosť za spôsob svojej existencie.“

Swamiji vysvetľuje, že Mahadeva sa objavil v podobe ako Rudra (boh búrky, stelesnenie divokosti a nepredvídateľného nebezpečenstva). Všetky búrky, ktoré sa objavia v našom živote, nám pripomínajú našu neautentickosť. Všetky formy búrky, ktoré sa nám dejú v živote, nám pripomínajú, aby sme zobrali zodpovednosť za našu neautentickosť a nezodpovednosť. Mahadeva sa objavil Brahmovi a Višnuovi, aby ich vystavil ich vlastnej neautetickosti a prinútil ich zobrať zodpovednosť za svoju neautentickosť a aj za neautentickosť iných. 
Swamiji hovorí: „Mahadeva sa znova a znova objavuje vo vašom živote, aby vám pripomenul vašu neautentickosť a prinútil vás prevziať zodpovednosť. Vždy keď sa vo svojom živote budete pozerať na deštrukciu ako na pripomienku vašej neautentickosti a nezodpovednosti, viac to nebude deštrukcia vo vašom živote. Vtedy sa naučíte ako zmeniť všetko negatívne na pozitívne, aby ste tak posilnili svoj život! Ak máte schopnosť zo všetkého negatívneho urobiť pozitívne, vo chvíli keď sa to vo vašom živote udeje, ste Šiva – bezdôvodná priaznivosť!“ 

Swamiji pokračuje: „Keď pred vás predstúpi akákoľvek deštrukcia budete vedieť, že prichádza Rudra, aby vám pripomenul, že máte zobrať viac zodpovednosti a stať sa viac autentickými. Takto budete schopní premeniť všetko na priestor pozitivity a možností. Intenzívna integrita vám prinesie priestor pozitivity, pretože keď ste integrovaní, neustále budete zvažovať slová, ktoré hovoríte sebe a iným. Vykoreníte všetky negatívne predpovede a záväzky, ktoré dávate sebe a iným. Toto vás dovedie do priestoru pozitívnej pozitivity, skutočného pozitívneho priestoru. Autentickosť vám daruje priestor možností. Keď sa objaví Rudra, čelte mu s integritou a autentickosťou. Vtedy sa stane sa Šivom. Rudra sa stane Šivom - bezdôvodnou priaznivosťou. Stane sa priestorom zmien a obnovy, nielen priestorom deštrukcie! Ak sa stane priestorom obnovy, nie je viac deštrukciou! Priestor pozitivity a priestor možností spôsobia, že sa vo vás udeje Šiva. Vždy keď vidíte deštrukciu vo vašom živote z pohľadu, že sa to deje iba preto, aby ste sa rozpínali, ste v state Šivu. Rudra sa stane Šivom!“

Brahma mal byť ustálený v integrite. Višnu mal byť ustálený v autentickosti. Keď obaja zlyhali, nastal konflikt. Vtedy sa musela objaviť zodpovednosť, aby zobrala zodpovednosť za ich chýbajúcu integritu a autentickosť a pripomenula im, aby sa vrátili do priestoru integrity a autentickosti. To je obohacovanie. Mahadeva, stelesnenie zodpovednosti, sa objavil, aby obohatil Brahmu a Višnu a pripomenul im ich neintegritu a neautentickosť. Našťastie obaja urobili ukončenie a obnovili svoju integritu a autentickosť. To je dôvod, prečo vesmír stále funguje a je prístupný pre nás všetkých. Vždy keď medzi ľuďmi chýba integrita a autentickosť, Mahadeva sa objaví v priestore času, mena a tvaru, aby pripomenul ľuďom, že sa majú vrátiť k integrite a autentickosti. 

Swamiji pokračuje: „Keď do vášho života príde Rudra v podobe deštrukcie, čelte mu s integritou a autentickosťou. Nie je vaším nepriateľom. Je vaším vlastným bytím, ktoré vám pripomína, aby ste sa zamerali na autentickosť a zodpovednosť. Je to Šiva, váš samotný život, ktorý vás miluje, pretože On je Vy! Je bezdôvodnou priaznivosťou! Dnešný deň je pre každého dňom obnovy integrity, autentickosti, prevzatia zodpovednosti a obohacovania seba a iných. Pretože Mahadeva urobil v tento deň to isté. Objavil sa, aby priniesol vyriešenie konfliktu a obohatil osvietením. Oslávme udalosť zjavenia Mahadevu v priestore času, mena a tvaru tým, že v sebe obnovíme integritu, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie. Dnes sa pre všetkých otvárajú dvere veľkých možností ako obnoviť našu integritu, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie!“

No comments:

Post a Comment