Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Saturday, January 19, 2013

19.január 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 19. január 2013

NACHIKETA ZIADA YAMU (BOHA SMRTI) O TRETIE ZELANIE

Nachiketa hovori: “Mam jednu pochybnost ohladne toho co sa stane s clovekom po smrti. Niektori hovoria za nadalej existuje, ini ze neexistuje. Tuto vedomost tuzim mat vysvetlenu od teba, z mojich zelani je toto to tretie.”
Ak niekto dokaze niekoho udriet so zopatymi rukami, tak po prvy krat to urobil Nachiketa Yamovi. Je to akokeby za mnou niekto prisiel pocas Kalpataru a ja mu poviem: Povedz si akekolvek zelanie. A on odpovie: Nie, najskor slub ze mi ho splnis. Ja budem v takej nalade ze poviem, dobre, akekolvek zelanie poziadas, splnim ti ho. A ten clovek povie: daj mi Nithyananda Dhyanapeetam, chcem tam sediet. 
No povedzte mi, v akej pozicii by som bol? Presne v tej istej pozicii je Yama. Pretoze okrem MahaKaalu, Mahadevu, t.j. Shivu a Yamu, nikto iny nepoznal tajomstvo smrti. Ludstvu nebola spristupnena tato vedomost predtym ako bol spisany Katopanishad. Je to Nachiketa, kto je zodpovedny za prinesenie vedy a vedomosti o smrti pre ludstvo ako prvy. 
Takze Yamove prekvapenie bolo pochopitelne. Zelanie ktore Nachiketa vyslovil je neocakavane a urcitym sposobom netolerovatelne. Pretoze to nebolo povazovane za pravo pre ludske bytosti. Ani za pravo ani za spravne. 
Takze Nachiketa v ohni jeho autentickosti hodil sip, zariskoval a caka co sa stane. 
Yama je v pasci. Yama je v pasci. 
Nachiketa nadherne vyjadruje svoje zelanie. Jeho mamakara je pochybnost: co sa stane s clovekom po smrti. Niektori hovoria za nadalej existuje, ini ze neexistuje. 
Na svete bude vzdy dost ateistov, ktori by vytvorili pochybnosti v nas. Swamiji hovori vtip:
 Ruski kozmonauti sa vratia z prveho letu do vesmiru a ako prvy ich privita president v Kremli. Da si ich zavolat do svoje pracovne a pyta sa: Ked ste leteli hore, videli ste tam obrovskeho bieleho muza s bielou bradou? Kozmonauti hovoria: Ano, videli. Prezident hovori: Tusil som ze je to tak, ale nikomu to nesmiete povedat, lebo vas dame odstranit. O par tyzdnov na to ich pozve papez do Vatikanu. V jeho sukromnej pracovni sa ich pyta: Ked ste leteli hore, videli ste tam obrovskeho bieleho muza s bielou bradou? Kozmonauti hovoria: nie, nic take sme videli. Papez na to hovori: Tusil som ze je to tak, ale nikomu to prosim nehovorte.
Ked milujete, nenavidite. Ked nenavidite, zaroven millujete. Je vo vas neustala neautentickost. Pokial sa neulozite do cistej autentickosti a integrity, laska bude nanavistou a nenavist laskou. Poviem vam, v hlbke svojho srdca Lenin stale nie je schopny odstranit jeho lasku voci mne. Stale ma moju rec tela. Ale my nemozeme byt autenticky so svojou nenavistou, pokial nie sme autenticki so svojou laskou. 
Hlavnym prudom myslienok je to, ze navonok nieco nie je ukoncene.
Nachiketa isiel do extreme svojej zodpovednosti a autentickosti, ale stale nie je osvieteny, nema jasno v tejto tematike, preto sa pyta, co sa stane po smrti. Hovori: Chcem byt uceny tebou, Pan Smrti, ty si insider, prosim nauc ma, daj mi instrukcie. 
Pan smrti Yama je terorizovany malym chlapcom vdaka sile jeho autentickosti. Smrt, ktora terorizuje svojim zasahom cele ludstvo je teraz terorizovana malym chlapcom. Na pocit ze vas niekto zatlaca do uzkych su rozne reakcie: Bitka, utek alebo vyhovorky. 
Mahakala nemoze utiect, nemoze klamata a nemoze zautocit. Ved nakoniec je to on kto ponukol Nachiketovi 3 zelania, preto sa snazi vyhovarat, ale nedari sa mu to. Hoci neskor Yama hovori, ze len testoval Nachiketovu silu odhodlania, ja tomu neverim. Ako insider, tkory vidi do psychologie ludi a bytosti vyssich dimenzii vam hovorim – Yama je otraseny. 
Pochopte, ak rozumiete psychologii Hinduistov, stanete sa vodcom Hinduistov. Ak rozumiete psychologii Bohov, stanete sa vodcom Bohov. Maha Kala sa citi ohrozeny. Nachiketova otazka je jednoducha, ale Yama vo vnutri exploduje ako casovana bomba. Ako by si mohol dovolit odhalit pravdu obycajnemu chlapcovi? Ale je viazany slubom splnit akekolvek zelanie, o ktore Nachiketa poziada. Preto sa Yama pokusa odlakat chlapcovu pozornost od tejto temy tym, ze mu zacne ponukat rozne alternativy, ktore by boli pritazlive pre chlapca jeho veku. S tymto na mysli sa Yama prihovara Nachiketovi nasledovne:
“Zlozite veru su tieto otazky, o Nachiketa, aj samotni bohovia maju pochybnosti o tejto teme. Je to velmi jemny concept, nie je lahke ho pochopit. Poziadaj ma o ine zelanie. Netlac ma do tohto. Neziadaj odo mna toto zelanie.”
Vidim velmi zivo celu scenu ako sa odohrava. Yama padol na kolena, zatial co Nachiketa stoji vzpriamene. Yama pokracuje: “Ani Bohovia, ani velmi stary Bohovia nemaju pristup k tymto odpovediam.” Yama sa snazi odviest Nachiketovu pozornost: “O Nachiketa, toto su velmi zlozite koncepty, nebudes im vediet porozumiet. Na tuto temu dokonca aj Bohovia zo starych cias maju pochytnosti, toto je velmi zlozita tema a je tazka na pochopenie. Preto, o Nachiketa, poziadaj o ine zelanie, netlac ma do tohto, stiahni svoje zelanie.”
Ale Nachiketa stoji vzpriamene, je velmi autenticky. Yama hovori: Nemozem ta toto naucit, tato vedomost nemoze byt zdielana.” A uklada vinu na Nachiketu slovami: “ty by si jej neporozumel”. 
Je to ucitel, nie ziak, ktory ma zobrat zodpovednost za nevedomost ziaka, nie naopak. Ale Yama hovori: “neziadaj odo mna toto zelanie!”
Yama v mojich ociach skutocne klesol. Pouziva velmi ubohe argument. Skutocne si myslim ze si mohol vymysliet aspon nieco viac doveryhodnejsie. Mohol povedat, Nachiketa, musim ta najskor otestovat, otestovat tvoj mozog a uistit sa, ze pochopis tieto pravdy. Ale Yama zhadzuje vinu na Nachiketu tym ze hovori, ty to nebudes vediet pochopit. 
Pochopte, iba ked vy niecomu nerozumiete, nebudete schopni to vysvetlit ani inym a poviete im, ze by to nepochopili. Vsetci ucitelia chapu, co sa snazim povedat. Vzdy ked nejakemu konceptu nerozumiete, snazite sa v inych vytvorit pocit viny, ze by neboli schopni to pochopit. 
Ja vas nikdy nenecham bez toho, aby ste pochopili co len jedinu tatwa -pravdu, ktoru sa snazim podat, pretoze ja rozumiem kazdej tatwe, pravde, ktoru ucim. Iba ked spite a nepocuvate, vtedy nemozem robit nic. Vtedy si hovorim: Boze, ktovie ci pochopili co som sa snazil povedat, alebo nie.” Ale ak pocuvate, tak dokazem urobit akukolvek tatwu, pravdu vasou sucastou. Tatwa znamena co? Urobit urcity koncept vasou sucastou: Tat – wa. Robit to sucastou vas, to je tatwa. 
Poviem vam, je mi velmi jasne, v tomto versi je Yama otraseny, pristihnuty v nevedomi. Tri krat opakuje: “Tato vedomost je velmi jemna, nie je lahke ju pochopit. Vyber si ine zelanie. Netlac ma. Neziadaj odo mna toto zelanie.” 
Yama pouziva tieto dovody:
  1. Ani najstarsi bohovia nevedia tuto pravdu
  2. Je to velmi zlozite pochopit
  3. Je to velmi jemny koncept, tvoj mozog to nepochopi, si male dieta.
  4. Vyber si ine zelanie 
  5. Netlac ma do toho! A nakoniec:
  6. Neziadaj odo mna toto zelanie.
Yama pouzil takmer vsetky zbrane ake mohol. Yamove mentalne vykyvy, plan A, plan B, plan C, plan D su krasne zobrazene v tomto jedinom versi. 
Hovori: poziadaj o cokolvek ale nie o toto! Dokonca aj v pozicii Bohov existuje neistota. Ak niekto ziska vedomost o tom, co sa odohrava v hlave Bohov, stane sa kralom bohov. Ak niekto dosiahne vyssiu vedomost ako ma Kral bohov, ten nasledne strati svoj post. Ak niekto ziska vyssiu vedomost o smrti, vezme Yamovi jeho post. Toto su vsetko len pozicie. Az po Brahmu je to pozicia, nie osoba. Je to ako v politike. Tie pozicie nie su zavisle na konkretnej osobe, su to len pozicie. Ktokolvek sa moze stat predsedom vlady. 
Nachiketa Yamovi odpoveda: “O smrt, ty hovoris, ze dokonca aj bohovia maju o tomto pochybnosti a ze je to tazke pochopit, ale ucitel ako si ty sa nikde neda najst a preto ziadne zelanie sa nemoze rovnat tomuto.”
Poviem vam, kedykolvek vam vam osoba dava dovody na nesplnenie vasej urcitej poziadavky, autenticky ich pocuvajte a pouzite spatne presne tie iste dovody na to, aby splnili co od nich ziadate, a co oni odmietaju.  Toto je tajomstvo uspesneho vyjednavania. Pocuvajte a dajte mu ten isty dovod a povedzte, toto je ten dovod, pre ktory to musis urobit.
 Ak nepocuvate argument vasho oponenta a pouzijete ine dovody, tak prehrate. V momente ak zacnete davat opacne dovody na tie, ake dostavate, tak prehrate.
 V umeni vyjednavania prva vec je: Pocuvajte! 
Druha vec: Nemente dovody, ktore vam dava druha osoba! Zopakujte tie iste dovody. 
Ak chcete napriklad, aby niekto bezal marathon, a on vam odpovie, ze nevie ani behat, nevladze, povedzte mu, toto je presne ten dovod preco chcete aby bezal. Vyzera to mozno neprakticky, ale toto je umenie vyjednavania. 
Nachiketa vdaka jeho autentickosti a dokonalemu pocuvaniu opakuje Yamove dovody. Ak vam niekto da 6 dovodov, 6 vyjadreni, tak ich nebudete vediet vsetky zopakovat pokial nebudete dokonale pocuvat. Pokial nebudete velmi autenticki vo svojom pocuvani. 
Nachiketa doslova opakuje. Nachiketa hovori:  “O smrt, ty hovoris, ze dokonca aj bohovia maju pochybnost o tomto a ze je tazka na pochopenie. Toto je dovod preco chcem aby si mi odpovedal. Ucitel ako si ty sa neda najst.”
Tuna Nachiketa neutoci na Yamu novymi dovodmi, ze ak to ty nevies vysvetlit, tak co si potom za ucitel. Nie! Nachiketa  velmi inteligentne, prebera zodpovednost za Yamovu neautentickost a hovori: “Nenajdem lepsieho ucitela ako si ty.”
Pochopte, Yama pretoze sa citi napadnuty, obivnuje Nachiketu a snazi sa vlozit do neho pocit viny, ze nebude schopny porozumiet a pochopit. Keby Yama prebral zodpovednost za Nachiketovu autentickost tak by povedal, syn moj, tvoj mozog je prilis maly, potrebujes este vyrast, urobim par testov a uistim sa, ak ja tvoj mozog dost vyspely, tak ti odhalim toto tajomosto. Ale Yama hovori: Nie! Yama je uzavrety. Ale Nachiketa, ktory je stelesnenim autentickosti, ktora dokaze odomknut akekolvek dvere, tam stoji s autentickostou a hovori: “prave pre tieto dovody ma to musis naucit. Hovoris, ze aj samotni bohovia maju o tomto pochybnosti, a ze je to velmi zlozite.  Toto su prave tie dovody, preco by si ma to mal naucit. A iba ty si ten spravny ucitel, nikto iny. Ucitel ako si ty sa neda najst, preto ziadne ine zelanie sa nevyrovna tomuto.”

Yama udava 6 dovodov preco nemoze Nachiketovi splnit jeho zelanie:
1.     Ani najstarsi bohovia to nevedia 
2. Je to velmi zlozite 
3. Je to velmi jemny koncept
4. Vyber si ine zelanie – Yama sa snazi odviest N. pozornost
5. Netlac ma do toho! A nakoniec:
6. Neziadaj odo mna toto zelanie, tymto koncim tuto konverzaciu. Skoncili sme debatu.

Yama, ktory zije v  spolocenskej discipline (Niyama), moze cuvnut od slubu ktory dal?  On cuva! Ale Yama cuva. 
V dalsom versi Yama hovori: “Poziadaj o synov, vnukov, ktori mozu zit 100 rokov, vela dobytku, slonov, koni a vela zlata, vyber si obrovske pozemky na zemi, a aj ty sam mozes zit tolko rokov ako si len zazelas.” 
Yama sa stale nevratil do svojho centra. Dokonca aj ja sa smejem z Yamu. Je to akoby povedal, urobim ta prezidentom ameriky, na dlho, kym len budes moct. Dam ti vela deti, velku rodinu, velke pozemky a bohatstvo, vela dobytku, v tom case dobytok bol bohatstvom. 
Teraz sa Kala skutocne snazi odviezt Nachiketovu pozornost. Pochopte, ak chcete byt uspesni vo vyjednavani, nemali by ste stratit pozornost. Nemali by ste prestart pocuvat. Pochopte, mali by ste pocuvat, pocuvat, pocuvat.  Iba vtedy pochopite, ze protivnik sa len snazi odviest vasu pozornost. 
Ako vsetci viete vycitit, Nachiketa nepovoli vo svojom zamere. Ked aj my vsetci to vieme predpovedat, ako to ze Yama nevie? 
Je to preto, lebo v neautentickosti sa snazite hadzat vsetky mozne kamene, aj ked viete, ze to nezaberie. 
Sponntanne klamanie, to je vzorec, ktori mnohi z vas mate. V mojom ashrame, niektori ashramajti si vyvinuli vzorec spontaneho klamania. Klamu mi rovno do oci a za par sekund si spontanne vytvoria dokonale dovody a pribeh. A taktisto aj veria, ze ma presvedcili. 
Nechapu, ze vo vnutri ja robim len toto, hahahaha. Na vonok ukazujem, ze aha, aha, ok, tak najdi inu moznost. Ale vo vnutri robim velmi jasne toto: Baaaah (znamena to ze jasne vie ze klamu). Bohuzial, toto sa stane vzorcom – toto spontanne klamanie. A poviem vam, ked si vyviniete vzorec spontanneho klamania, tak akykolvek projekt ktoreho sa chytite, mozno bude uspesny, pretoze sa tyka mojej sangy, pretoze je to moja sanga sankalpa, ale vy budete zlyhanim a nenaucite sa to co by ste sa naucili vykonanim projektu do ktoreho som vas dal. Vas rast sa nestane. Projekt bude uspesny, ale vy budete len zobrak. Ubohy zobrak. Budete ako saso cely zivot.Mozem vam dat 100-ky prikladov. 
Kolki z vas mate tento vzorec spontanne mi klamat, ked vas zatlacim do rohu? A takisto si myslite, ze ste ma svojim klamstvom presvedcili. Kolki z vas, zdvihnite ruky. Pochopte, vsetci z vas zostanete len ako sasovia cely zivot. Ak neprelomite tento vzorec a neustalite sa opat v integrite, tak nech budete robit v akejkolvek oblasti, v akomkolvek odvetvi, nebudete uspesni, pokial nenastolite vasu integritu a neprelomite tento vzorec spontanneho klamania. 
Spontanne klamanie znamena, ze nemate silu, citite sa bezmocni. A teraz Yama sa citi bezmocny, preto robi toto odputavanie a vyhovaranie sa. 
 Pred ocami autentickosti je Yama prekonany. Nachiketa prekonal Yamu. Yama sa stal bezmocny pred Nachiketom. Uplne bezmocny. Nachiketa stoji vzpramene a Yama klaci na kolenach so zlozenymi rukami.

 Yama hovori: toto je velmi zlozite, tvoj mozog to nepochopi, pytaj si ine zelanie, toto ti nemozem splnit, netlac ma! Nachiketa ani netlaci. Yama samotny presiel vsetkym emocialnym chaosom a zmenami nalad a odpoveda uplne chaoticky. Je to ako keby predtym ako vasa maznelka zacne hadku vy vyplujete vsetky argumenty ktore ste si pripravili, aby mohla zacat hadku so vsetkymi dovodmi, ktore ste jej uz ponukli.
Ved ani nemala naladu zacat hadku, ale vy uz mate cely scenar pripraveny na hadku. A ked precitate svoj scenar mate pocit akoby ste vyhrali tu hadku. Takze co si myslite, ak pouzijem takuto strategiu a poviem to takto a takto, tak vyhram tuto hadku, a budem vitazom. Ale bohuzial vy nechapete, ze vy ste si napisali len svoj scenar ale neviete co bude hovorit druha strana. Vy vsetko vyplujete, vasa zena zatial velmi pokojne caka, pokial vsetko nevyplujete a nedate vsetky vase dovody. 
Vy tam doslova stojite nahy. Citite sa neskutocne hamblivy, neviete kam mate dat ruky a co skor schovat. A ja sa len opytam, uz si dohovoril? Potom sa zrazu preberiete a poviete, nie, este nie je koniec. Ja poviem, ok, pokracuj.  Vy uz neviete kam dat ruky, ci dopredu, ci dozadu, nakoniec pochopite, ze vase dver ruky nemozu schovat vsetko, tak si pre istotu zakryjete celu tvar. Nechcete vnimat tu hambu, ktorej musite celit. Tu je to miesto, kam vas dostane neautentickost. Uz ste prehrali hru. 
Vasa manzelka teraz zacne velmi pokojne. Vyjadrim sa k tvojmu prvemu dovodu, prosim zopakuj ho. Vy uz ste presli vsetkymi emociami a choaosom. Pochopte, ked prechadzate vsetkymi moznymi emociami a chaosom bez toho, aby vas ta druha osoba zmykala, tak stratite vsetku energiu. Ak idete do tohto extreme pockajte, kym vas druha osoba zatlaci do dalsieho extremu, aby ste nemarnili svoju energiu.Ale ked sa tam vyzeniete sami, to znamena ze ste minuli celu svoju energiu. Ak pojdete do extremu hnevu, pockajte na reakciu protivnika. Nech vas on zatlaci do viny. Ale netlacte sa tam sami. A dalsi krok po pocite viny je nasilie. Pockajte,nech vas tam zatlaci ina osoba, netlacte sa tam sami. Potom vasa energia je minuta, nemate benzin, ste hotovi. 
Takze kedykolvek mate hadku alebo vyjednavanie, toto je umenie ako zvitazit. Takze instrukcia: nevychadzajte mimo dovodov ktore oni uvadzaju. Neprinasaje nove dovody preco by oni mali nieco vykonat. Pouzivajte iba ich vyhovorky a pouzite ich na to, aby ste ich donutili vykonat co chcete. Ak budete pocuvat, budete vediet cely dialog, ktory si on pripravil. Ale ak nebudete pocuvat, nenajdete tu pascu v ich argumentoch. 
Ak budete dobre pocuvat, pouzijete ich samotne dovody ako dovody na vasu vyhru.  Yama ukazuje svoju neistotu, snazi sa zastrasit Nachiketu, prinasa mu pocit viny a snazi sa ho zmiast a ukazuje svoju moc, vyhlasuje vojnu. Pochopte tie vykyvy nalad ktorymi prechadza Yama. Yama je prekonany Nachiketovou autentickostou. 

No comments:

Post a Comment