Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Thursday, January 10, 2013

10.január 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 10. január 2013

Kolki z vas chcete zit naveky?

Ja chcem zit naveky. Preco? Pretoze si uzivam existenciu, to ze som, ze existujem. 
Existovat, byt je Sat. Uvedomovat si to, byt si vedomi svojej existencie ja Chit. A byt blazeny je Ananda. Takze ja chcem Sat-Chit-Ananda.
Samozrejme, ak sa chcete stat nesmrtelni, vedu o nesmrtelnosti mozete ziskat len v tomto tele. Len pokial mate telo mozete sa stat nesmrtelni. Ale toto telo samotne nebude moct zit naveky. Pretoze toto telo je pominutelne. Ale sposob ako prist k nesmrtelnosti je len cez toto telo. Vase telo je ako vosk ako forma na nesmrtelnost. Ale nesmrtelnost samotna nelezi v tomto tele. Telo sa musi roztopit ako vosk.
Dam vam priklad. Ked vyrabate deity, sochu, viete ako sa to robi? Sochy bohov sa robia zo zliatin piatich kovov. Najskor sa z vosku vyrobit podoba sochy. Ta socha sa potom oblepi sadrou, ktora presne kopiruje tuto sochu. Ta sadra je forma na novu sochu Boha. Potom sa ten roztopeny kov naleje do tej formy. Co sa stane? Ten horuci kov rostopi ten vosk, vosk vytecie a kov naplni tu sadru, tu formu. Takto vznikne deity, socha.
Takze  pochopte, vosk je to co je nevyhnutne na vytrorenie tej diety. Ten vosk dava tvar tej deity.  Potom sadra, ta vytvori formu na tu deity. Do tej formy sa vleje kov a socha sa narodi.
Pochopte, vase telo je ten vosk. A ta sadra, na vytvorenie vasej nesmrtelnosti, tu sadru, ktoru  musite obalit vase telo, aby ste boli nesmrtelni, to je Autentickost.
Autentickost je to co da zivot vasej nesmrtelnosti, nie vase telo!!!
Je jeden  krasny Upanishad, vola sa to Katopanishad, ktory rozprava  pribeh o malom Nachiketovi, ako ide za Panom Smrti Yama.

Nachiketa je maly princ, maly chlapec. Jeho otec tuzil po nesmrtelnosti a preto robil janyu (ritual ohna), na to aby sa stal nesmrtelny.  Podla toho ritualu mal kral do  ohna ponukat tie najvacnejsie veci jeho zivota, ale on ponukal len tie najhorsie, ako stare saty, dobytok ktory uz bol na pokraji zivota atd.
Jeho  syn Nachiketa videl otcovu neautentickost a preto isiel za otcom aby ho na to upozornil. Pochopte, Nachiketa prebral zodpovednost za otcovu neautentickost! Maly chlapec prebral zodpovednost za otcovu neautentickost.
On neprisiel za otcom so slovami, “Otec, ty si neautenticky!”, nie, on prisiel za otcom so slovami, “Otec, ty mas ponukat najvzacnejsie veci svojho zivota, komu ma ponuknes?”
Nachiketa bol tak autenticky, ze prebral zodpovednost aj za otcovu neautentickost a bol ochotny prebrat ju na seba sameho. 
Jeho otec nereagoval na jeho vyzvy. Nachiketa to musel zopakovat 3 krat, aby jeho otec vobec reagoval. A podla toho ako jeho otec reagoval, da sa usudit, ze Nachiketov otec bol velmi vybusna povaha. Pretoze inak by nepovedal slova ktore povedal. Nachiketov otec pvedal: “Zomri!”
Ktory otec by povedal svojmu vlastnemu dietatu aby zomrelo? Musi to byt len velmi vybusna a sebecka povaha, to znamena, ze Nachiketa musel vediet o tejto povahe jeho otca. Nachiketa musel ocakavat, ze otec vybuchne a ze jeho reakcia bude prudka, napriek tomu, on prebral zodpovednost aj za tuto cenu. 
Nachiketov otec vybuchol po tretom raze Nachiketovho naliehania, ze komu ho ponukne. Povedal: “Nech zomries. Chod za smrtou!”
Nachiketa posluchne otca. Nachiketa sa ani na minute nepozastavi nad tym, co otec hovori. Kolki z nas by toto dokazali? Kolki z nas by ochotne povedali, “dobre otec, ja idem za smrtou”??? Kazdy z nas by povedal, “Co??? Preco by som ja mal zomriet, ty zomri. Ja som mlady, potrebujem zit”. 
Ale Nachiketa to neurobil. On prebral uplne zodpovednost za otcovu neautentickost a naplnenie jeho neautentickosti bol ochotny dat aj svoj vlastny zivot. Nachiketa sa vyberie za smrtou. 
Toto je ta najvyssia forma autentickosti. Pochopte, ked preberiete zodpovednost za neautentickost inych, to je ta najvyssia forma neautentickosti.

Nachiketa je dokonalym prikladom autentickosti, integrity, zodpovednosti a obohacovania inych o osvietenie. Nachiketova fotka by mala byt v kazdej Nithyananda vidyaleya (Nithyananda skole, alebo Gurukul) a v Bidadi budeme mat Nachiketovu deity (sochu). Nachiketa je prikladom tychto 4 uzasnych vlastnosti. 
Pre vsetkych ludi su ich deti ich planom B. V kazdej spolocnosti, v kazdom spolocenstve, aj v risi zvierat, aj akomkolvek kmeni na planete Zem, dokonca aj v takych kmenoch, kde ludia nie su priputani ani ku svojim sexulanym partnerom, su vzdy priputani ku svojim detom. Priputanost k detom existuje v kazdom spolocenstve. 
Preco? Pretoze deti su vas plan B. Cez vase deti vy chcete zit, chcete naplnit co ste nenaplnili, cez nich chcete pokracovat vo svojom zivote a preto ste k nim tak priputani. 
Plan B je vsak zarukou toho, ze plan A zlyha. 
Pochopte, Nachiketov otec chcel vecny zivot. Preto robil ritual na ziskanie nesmrtelnosti. To znamena vytvaral si plan C. Nachiketa je jeho plan B. V momente ako Nachiketa poslusne odchadza za smrtou, jeho otec sa vzpamata, vidi ze jeho plan B zlyhava, jeho plan B odchadza a zacne Nachiketu prosit nech nejde.
Pochopte, vy mate zit naveky, Nithya Jeevita, vecny zivot. To je vas plan A. Ale ked si uvedomite ze vase telo je smrtelne tak si vytvorite plan B. 
A tak si vytvarate si plan C a D. Ale vsetky vase plany su len pripravou na to ze vas plan A zlyha. Takze jediny sposob ako zit naveky je vytovrit si plan E. A to je zit naveky cez autentickost, tym ze sa natiahneme za hranice smrti. 
Plan A je ked chcete zit naveky cez vase telo. Nithya Jeevita. Ale kedze to nie je mozne, vytvorite si plan B. 
Plan B su vase deti. Cez vase deti chcete zit dalej. 
Plan C je zit cez vase bohatstvo a charitu. Napriklad postavite chram, ale na tom chrame je plaketa s vasim menom. Chcete aby si ludia pamatali naveky, ze to vy ste postavili ten chram. Je to vase meno a slava, cez ktore chcete zit nadalej. 
Plan D su rozne intelektualne objavy, vynalezy, cez ktore chcete zit naveky. 
Ale plan E je jediny plan ktory funguje. Toto je plan pre vecny zivot. Zit naveky cez autentickost. 
Vzdaje sa planov A az D, pretoze tie nefunguju.
Nachiketa isiel za Yamom, panom smrti, ale Yama mu splnil 3 zelania. Vdaka nim sa Nachiketa stal nesmrtelny. Nachiketa dostal tajomsto ako prekrocit smrt a stal sa nesmrtelny. Vdaka jeho autentickosti. Ja som aj rozmyslal, ze ked Yama ucil Nachiketu tajomstvo smrti, tak mu daval take jednoduche ulohy. Preco? Pretoze Nachiketa uz bol inkarnacia. Takze ucenie Yamu pre neho nebola transformacia, ale uz to bola len korunovacia. 
Takisto aj vy, mozete zit naveky vdaka vasej autentickosti. Preberte zodpovednost za neautentickost inych a natiahnite sa za hranice smrti.
Odteraz su tieto 4 slova moje mantry:
  1. Integrita
  2. Autentickost
  3. Zodpovednost
  4. A nestracat nadej v ludi.  
Tieto 4 slova su teraz moje Vedy. Moje vedske texty. Pochopte, tieto slova ma naucila Ma Maneesha. Niektore koncepty som chapal, rozumel som im, ale len v sanskrite. Ale ona ma naucila tieto 4 slova v anglictine a preto teraz mozem rozsirovat tuto vedu dalej. 
Pochopte, niekedy ziak nauci veci samotneho ucitela. Takze chcem aby toto bolo na zazname, ze je to Ma Maneesha, ktora ma naucila tieto slova. 
V dobrodruzstva Nachiketu budeme pokracovat na dalsom satsangu. 

No comments:

Post a Comment